Чому Росія розпадеться – політичний психолог назвав три головні причини

У той час, як президент Росії Володимир Путін затвердив загарбницьку концепцію зовнішньої політики, засновану на понятті “російський мир”, ймовірність розпаду самої РФ, по завершенню війни в Україні, наростає. Для цього є три основні передумови.

Їх назвав політичний психолог, експерт із питань невербальної комунікації Валентин Кім, пише “Телеграф”.

За його словами, у Росії завжди було багато системних протиріч, і не лише програш у війні, але навіть її заморожування загрожує відцентровими процесами у самій РФ.

Щойно слабшає центральна влада (а вона зараз у Росії стрімко слабшає, що видно по відношенню до неї навіть недавніх партнерів), починають посилюватися сепаратистські рухи всередині Росії. І всі контури розколів (за релігійними, соціальними, іншими ознаками) загострюються“, – пояснив психолог.

Небезпека №1 для Росії, за його словами, полягає в тому, що національні околиці, незважаючи на цілеспрямовану асиміляційну політику російської влади, залишаються потенційно гарячими точками.

Башкири, татари, чеченці, дагестанці – величезна кількість народів, які мають досвід якщо не суверенітету, то хоч якоїсь культурної незалежності. І вони його не забули. І це в рамках загрози розпаду РФ – небезпека №1“, – наголосив Валентин Кім.

Небезпека №2 – великі території. Величезна частина РФ заселена вкрай слабко і далеко від центру. Логістично не завжди є можливість забезпечити віддалені регіони достатньою кількістю ресурсів, їм доведеться переходити на самоокупність.

А це – посилення місцевих еліт, місцевої влади. Так, Кремль, веде чітку політику щодо того, щоб контролювати всі призначення. Невипадково при Путіні були фактично скасовані всі місцеві вибори. І губернатори, і мери призначаються, а не вибираються. Це посилює центральну владу. Але зараз, у період її ослаблення, саме регіони, особливо далекі, становлять серйозну загрозу для збереження Росії в нинішньому вигляді“, – пояснив експерт.

Небезпека №3 для цілісності Росії – соціальна нерівність, яка в країні дуже сильна.

Велика кількість населення там живе за межею бідності. Що ми, до речі, бачили за реакцією тих чи інших солдатів агресора на те, як живуть українці. І це сухе сіно, яке може спалахнути миттєво“, – резюмував Валентин Кім.

Як повідомляв “Апостроф”, американський генерал-лейтенант у відставці, колишній командувач військами США в Європі Бен Ходжес заявив, що одна з військових цілей Сполучених Штатів – “деімперіалізація” Росії, тобто зникнення РФ у її сучасному вигляді з політичної карти світу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *