1xBet пов’язаний через власників з 1xСтавка – розслідування

Букмекерський бренд 1xBet, який у березні 2022 Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей пустила на український ринок, пов’язаний з іншим російським букмекером 1xСтавка, і вони обидва належать одним і тим же громадянам РФ.

Це підтвердили у розслідуванні журналісти видання Delo.ua, пише УНІАН.

27 серпня КРАІЛ у Facebook заявила, що не має “жодного підтверджуючого документа від компетентних органів державної влади щодо наявності зв’язків власників бренду “1XBET” з державою-агресором”. Журналісти зазначають, що найімовірніше КРАІЛ, ухвалюючи рішення про видачу ліцензії російському оператору азартних ігор, не просила перевірку на його причетність до країни-агресора у СБУ чи БЕБ, оскільки згідно з відповіддю КРАІЛ на запит Delo.ua, у Комісії звернулися за цією перевіркою лише 26 липня 2022, відповідь на що чекають досі. Тобто відсутність підтверджень зв’язку 1xBet з РФ у КРАІЛ не означає, що цих підтверджень немає й зовсім.

“Якщо такого звернення не було (до моменту ухвалення рішення про видачу ліцензій), то це порушення процедур та, можливо, певний елемент корупції”, – заявив нардеп Ярослав Юрчишин.

Видання виявило кілька підтверджень того, що 1xBet – це те саме, що і 1xСтавка – вони мають одну й ту ж юридичну особу в РФ і одних і тих же власників. Засновниками 1xBet є 3 уродженців Брянська Роман Семіохін, Дмитро Казорін та Сергій Каршков. Коли їхній проект 1xBet став чи не головною букмекерською конторою РФ, вони придбали ТОВ “Букмекер Паб”, від якого спочатку 1xBet і працював. До 2014 року 1xBet почали цікавитись російські правоохоронні органи. Тоді брянчани запустили паралельно виключно для російського ринку бренд 1xСтавка, на який отримали всі необхідні російські ліцензії.

“З того часу бренд 1xBet, який так і не має ліцензій в РФ і заборонений там, йде розвиватися на Захід, отримавши ліцензію голландської заморської території Кюрасао, а бренд 1xСтавка продовжує працювати в Росії під ліцензією ТОВ “Букмекер Паб”. Але як і тоді, так і зараз 1xBet і 1xСтавка – бренди однієї і тієї ж російської компанії”, – йдеться у розслідуванні.

Один із засновників 1xBet Дмитро Казорін аж до 16 червня 2022 року був співзасновником ТОВ “Букмекер Паб”, яке оперує брендом 1xСтавка у РФ.

ТОВ “Букмекер Паб”, укладаючи спонсорські контракти з російськими футбольними клубами, на форму гравців команд наносило логотип 1xBet, через що Федеральна антимонопольна служба оштрафувала ФК “Локомотив”.

Таку схему піару 1xBet на формі гравців російських ФК ТОВ “Букмекер Паб” використовувало при спонсорстві клубів “Динамо”, “Динамо-М” та “Краснодар”.

На підтвердження зв’язку 1xBet до 1xСтавка журналісти наводять, що сайт 1xbet.ru належить ТОВ “Букмекер Паб”. При спробі зайти на цей сайт відбувається переадресація на сайт 1xstavka.ru.

Виторг ТОВ “Букмекер Паб” за 2021 рік склав 17,6 млрд рублів. Зароблені на Беттинг мільярди засновник 1xBet Роман Семіохін вкладає в розвиток ТРЦ, мережу “Лінія”, компанії-автодилери, оздоровчі центри і так далі. Дозволяти працювати в Україні 1xBet – це поповнювати російський бюджет, резюмують автори розслідування.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *