Війна в Україні – чому на Росію та Путіна чекає провал

Кремлівський ватажок Володимир Путін через систематичні провали армії РФ в Україну змушений постійно викручуватися, вигадуючи нові “цілі” вторгнення в нашу країну. Стратегічно Кремль, володіючи нібито “другою за потужністю” армією у світі, програє війну. Базова мета вторгнення – окупація всього Донбасу – залишається недосягнутою, що ставить під сумнів усі можливості окупаційного командування вести наступальні операції. Подробиці читайте у матеріалі “Апострофа”.

Володимир Путін вигадав нову “мету” відкритого вторгнення РФ в Україну – нібито знищення “антиросійського анклаву”, створеного в нашій країні. На його думку, такий “анклав” загрожує існуванню Росії як держави.

“Його ліквідація – мета “спеціальної військової операції”, – сказав Путін під час відкритого уроку в Калінінграді.

За останні 8 з половиною роки – з окупації Криму та початку війни на Донбасі – кремлівський ватажок періодично розвішував на Україну та Збройні сили країни різні ярлики, називаючи ЗСУ “натівським легіоном”, а Україну – “анти-Росією” та “колонією Заходу”, який нібито встановив у нашій країні режим “зовнішнього керування”.

Путінська розгубленість

На перший погляд, незначна ремарка щодо “антиросійського анклаву” органічно укладається в низку неадекватних путінських заяв, але вона вказує на серйозні провали російської влади під час так званої “спецоперації”.

Раніше основною метою вторгнення Путін називав “демілітаризацію та денацифікацію” (тобто ліквідацію України як держави, а українців як нації). Коли спроба посадити в Києві маріонетковий режим провалилася, а окупанти в рамках “жесту доброї волі” забралися з північних областей, Путін озвучив нову “мету” – “допомогу народу Донбасу” через окупацію всієї території Донецької та Луганської областей. Російський Генштаб із поставленим завданням також не впорався.

“У політичній концепції кремлівського вторгнення в Україну, захоплення Донбасу (або його “захист”, як цинічно заявляє влада РФ) – фундаментальна мета. Провал у цьому напрямку ставить під сумнів усю їхню так звану “спецоперацію”. Є версія, що Москва акцентує зараз всю увагу на ОРДЛО, щоб “повісити” провал на Шойгу, замінивши його та Герасимова на інших. На тих, хто піде на будь-які злочини проти людства, хто виконає будь-який наказ, аж до використання ядерної зброї”, – каже “Апострофу” військовий експерт Михайло Самусь.

Тепер, за даними українського командування, Путін дав російському генералітету шанс, зрушивши формальний дедлайн з окупації Донбасу на середину вересня.

Окупаційне командування, щоб хоч якось наблизитися до виконання поставленого завдання, намагається маневрувати і передислокувати війська, але, як зазначають аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW), вкрай малоймовірно, що Міноборони РФ зможе досягти прогресу. Навіть з урахуванням перекидання до ОРДЛО підрозділів Центрального військового округу армії РФ.

“Пісочний” Шойгу

У Кремлі нервово реагують на подібні зсуви у термінах, розуміючи, що в Києві, а також у генеральних штабах країн НАТО вже зробили висновки щодо можливостей кремлівського командування, яке кинуло в Україні практично всі сили, але успіху не досягло.

“На Донбасі – український прапор та українські герої, незважаючи ні на що: попри цілодобовий російський вогонь, спроби окупантів перекинути туди різних найманців та зеків. Я дякую кожному та кожній, хто стійко тримається, хто захищає позиції, хто точно мінусує окупантів та їхню техніку, логістику, боєприпаси”, – сказав президент Володимир Зеленський під час одного з недавніх звернень.

Міністр оборони країни-окупанта Сергій Шойгу, щоб зобразити перед Кремлем та російським населенням хоч якийсь прогрес, сам себе з гуркотом посадив у калюжу. У п’ятницю, 2 вересня, він прозвітував, що російські війська “взяли” селище Піски у передмісті Донецька. Іронія ситуації в тому, що за останні півтора місяці, російський Генштаб вже кілька разів звітував про “взяття” вказаного селища, але щоразу виявлялося, що це було неправдою.

Згідно з основною версією, Шойгу вимушено робить такі заяви, перебуваючи у фактичній опалі через системні провали в Україні. Раніше британська військова розвідка інформувала, що російського міністра могли зовсім усунути від керівництва військами.

“Росіяни тривалий час “буксують” у Пісках. Наступ окупантів на Бахмут остаточно захлинувся, незважаючи на перевагу в кількості солдатів, техніки і боєприпасів. Про “взяття” всього Донбасу їм навіть заїкатися немає сенсу. У російської армії нема мотивації йти далі, і головне, вони не можуть суттєво збільшити інтенсивність бойових дій. Для цього Генштабу РФ потрібно кинути на Донбас 30 свіжих і добре укомплектованих БТГ. Але все, що окупанти можуть зібрати – третій сорт із низьким бойовим потенціалом” – каже “Апострофу” військово-політичний оглядач групи “Інформаційний опір” Олександр Коваленко.

Зима близько

Кремлівське командування спішно формує так званий “3-й армійський корпус”, спішно перекидаючи його частини в зону між Донецькою та Запорізькою областями, але його потенціал залишається вкрай обмеженим через серйозні проблеми з особовим складом та технікою.

У росіян також “підтискають терміни”. За даними естонської військової розвідки, окупанти мають у запасі не більше двох місяців для ведення активних бойових дій.

За словами голови розвідувального центру Сил оборони Естонії Марго Гросберга, ЗСУ вже досягла успіхів на території тимчасово окупованої Херсонщини.

“До закінчення активних бойових дій залишилося 7-9 тижнів – залежно від того, коли зіпсується погода. Потім до весни ми матимемо справу зі статичною війною, яку ми зараз спостерігаємо у Донецькій та Луганській областях”, – наголосив Марго Гросберг.

З огляду на те, що з початку літа російський Генштаб не мав суттєвих досягнень, а ініціатива повільно, але впевнено переходить до рук захисників України (Херсон, удари по Криму), то зиму рашисти зустрічатимуть, сидячи у крижаному болоті.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *