Михайло Горбачов – хвалив Путіна підтримував захоплення Криму

У Росії на 92-му році життя помер перший й останній президент Радянського Союзу Михайло Горбачов. Його постать була вкрай суперечливою. Прийшовши до влади, він узяв курс на покращення відносин із західними країнами. Період його правління характеризується припиненням “холодної війни” та зупинкою гонитви озброєнь між СРСР і США, і, звичайно, початком перебудови. Росіяни ж вважають, що саме Горбачов винен у розпаді Радянського Союзу, хоча сам колишній президент робив невдалі спроби зберегти Союз, але через низку помилкових рішень (за що його називають невдахою) це йому не вдалося. Наприкінці Горбачов взагалі підтримав анексію Криму і сором’язливо мовчав про розв’язану Росією війну проти України. Що радянський екс-президент говорив про розвал СРСР, про підтримку путіна та його дії в Криму, про долю України разом із РФ та інше – дивіться у добірці “Апострофа”.

“СРСР – це моя драма”

25 грудня 1991 року Михайло Горбачов формально пішов у відставку з посади президента Радянського Союзу. Наступного дня, 26 грудня, парламент країни – Верховна Рада СРСР – офіційно визнала незалежність 15 нових держав та припинила існування Радянського Союзу.

Поки росіяни звинувачують Горбачова у розпаді Союзу, сам колишній президент вважає, що за кінець “перебудови” та розвал Радянського Союзу відповідальні ті, хто організував путч у серпні 1991 року, а також підписанти Біловезьких угод. Після того, як союзні республіки одна за одною ухвалили декларації про незалежність, Горбачов намагався зберегти СРСР та реформувати його. Він запропонував проект нового Союзного договору, але спроба не вдалася. Сам Горбачов із ностальгією згадував Радянський Союз.

“Союз – це драма моя. Як і драма для всієї союзної співдружності. За моєю спиною йшла зрада (про організацію путчу – “Апостроф”). Хіба для того, щоб прикурити, необхідно підпалювати будинок? Сірники є для цього. Так і тут. Вони не могли демократичним шляхом стати при владі, хоча їм були надані всі інструменти для проведення чесних виборів. Але вони не могли взяти владу таким чином, тому пішли на переворот. Проте я не хотів, щоб ми отримали громадянську війну. Ви уявляєте, якби був розкол і боротьба за владу в такій країні, яка перенасичена зброєю, зокрема й ядерною. Я не міг допустити жертв, я вважаю, що моя перемога полягає в тому, що я залишив владу”, – говорив Горбачов в інтерв’ю ВВС у грудні 2016 року.

“Путін – демократ, а Захід хоче його усунути”

2010 року Горбачов дав інтерв’ю українському журналісту Дмитру Гордону, де заявив, що Путін буцімто є прихильником демократії. Відповідаючи на запитання, чи вважає він, що тодішні керівники Росії Медведєв і Путін продовжують його політику, спрямовану на відновлення демократії, плюралізм думок і гласності, Горбачов відповів: “Я думаю, що вони безперечно віддані демократії. Але вони переглянули свої погляди… Ми з Путіним давно пов’язані, підтримували контакти і раніше він був налаштований так. Але зараз, коли почали говорити йому, що він іде шляхом Горбачова, він чомусь намагається всіляко відхреститися від цього порівняння, як від чорта якогось”.

Горбачов неодноразово зізнавався, що підтримує Путіна, і до кінця вважав, що той “на своєму місці”. За його словами, Путіну від попередника дістався хаос, і тому багато його кроків обумовлені необхідністю подолати його.

“Місце це (президента Росії – “Апостроф”) спільними зусиллями загажено до краю, але треба було її (Росію – “Апостроф”) зберегти, щоб вона не розпалася. І ми змушені на це зважати, незважаючи на прорахунки та помилки”, – заявляв він в інтерв’ю Meduza у березні 2018 року.

Але незважаючи на підтримку, екс-президент неодноразово критикував Путіна за недемократичні закони, нові заборони та тиск на опозицію, за що останній погано відгукувався про Горбачова.

“Я його дуже підтримував, коли він був на першому терміні. Але потім у нас не ладналися стосунки, у мене було багато виступів критичного плану. Він зірвався через це, і сказав: “Треба приборкати язика Горбачову”, – сказав він в інтерв’ю ВВС у березні 2013 року. Цю фразу Путіна Горбачов ще дуже часто згадував у багатьох наступних інтерв’ю.

Після анексії Криму та розв’язаної війни на Донбасі, коли весь західний світ став на бік України, засуджував агресію Кремля і вводив санкції, Горбачов став на бік Путіна і заявив, що Захід дав установку на його усунення.

“Спеціальна установка для всієї західної преси, домогтися того, щоб скомпрометувати Путіна і усунути його. Не фізично, а щоб він залишив посаду”, – заявив він у вже згадуваному інтерв’ю ВВС у грудні 2016 року.

“Крим – російський, а майбутнє України з Росією”

З огляду на бажання Горбачова зберегти Радянський Союз навіть після його остаточного розвалу, він вірив, що майбутнє України тільки з Росією.

“Майбутнє України з росією, це моя головна теза. І це майбутнє має бути демократичним”, – говорив Горбачов в одному з інтерв’ю.

У грудні 2016 року він навіть припустив можливість появи в межах колишнього СРСР нової “Союзної держави”, заявивши наступне: “Радянському Союзу – ні, а Союзу – так. Я вважаю, що Союз новий може бути, у колишніх кордонах і з тим самим складом, добровільно…“, – сказав він в інтерв’ю російському агентству ТАСС.

Після анексії Криму і початку війни на Донбасі в 2014 році риторика Горбачова стала прямо-таки українофобною. Що тут сказати, коли у відповідь на запитання журналіста BBC, чи підтримує він анексію Криму, колишній радянський президент заявив, що Україна взагалі не була державою до СРСР, а в Криму живе багато росіян та російськомовних людей, на думку яких треба було зважати, залишаючи півострів Україні після розпаду Союзу.

“Перед вами сидить людина, у якої мати українка, а батько – росіянин. Моя покійна дружина Раїса – українка. Ось що таке наше суспільство.

Україна, як держава, з’являється за радянської влади, а до цього вона була територією Росії. А державне оформлення вона отримала за радянської влади. Коли почався розпад Союзу, всі сприйняли на ура Біловезькі угоди, всі раділи, але ніхто не згадав про Крим, який був просто переданий… Але коли почався розпад на незалежні держави, то треба було обговорити долю Криму, за який росіяни сторіччя боролися. Вони ж утворили всю країну. Та й зараз, скільки там? Близько 14 млн росіян і російськомовних. На це треба зважати? Ніхто не зважав, всі поспішали розділитися. Я думаю, що таки треба, щоб ситуація в Україні заспокоїлася, це треба всім, і Україні, і Європі, і Росії, і США. Невже всі не можуть зібратися і нарешті вирішити ці питання?”, – заявив Горбачов.

Через два роки він взагалі схвалив анексію Криму, бо, на його думку, цього хотіли люди.

“Я завжди за вільну волю людей, а більшість у Криму хотіла возз’єднатися з Росією. Якби я все ще був при владі, Радянський Союз би існував і Крим був би його частиною”, – сказав він в інтерв’ю газеті Sunday Times у травні 2016 року.

А ось про повномасштабне вторгнення путіна в Україну Горбачов особисто нічого не говорив. Можливо, через тривалу хворобу в колишнього радянського політика не було сил висловитися, а тепер ми точно не дізнаємося про його ставлення до того, що відбувається. Однак його друг, російський журналіст Олексій Венедиктов, в інтерв’ю для Forbes Russia наприкінці липня 2022 року заявив, що Михайло Сергійович розчарований Путіним, який своєю політикою “знищив усю його спадщину”.

“Я можу вам сказати, що він розчарований. Звичайно, він розуміє (що зараз відбувається). Це була справа його життя. Свобода – це справа Горбачова”, – заявив журналіст.

Нобелівський лауреат миру, який поклав край холодній війні

У Росії Горбачова ненавидять за розвал СРСР, в Україні – за підтримку войовничої політики путіна та анексію Криму. Водночас, він став першим та єдиним президентом СРСР, якому присудили премію миру — за “провідну роль у мирному процесі, що характеризує важливу складову частину життя міжнародної спільноти”.

Збереглося навіть відео з його виступу в Осло 1991 року.

Як відомо, Горбачов став одним із лідерів СРСР, який започаткував кінець “холодної війни” і завершив протистояння між Радянським Союзом і США. У 1989 році вперше в історії два президенти найвпливовіших держав записали спільне передноворічне звернення до жителів США та СРСР. Це було справді визначною подією.

Але, мабуть, найзначнішим відео із Михайлом Горбачовим стало те, де він заявляє про свою відставку. Саме із цим записом закінчилася епоха, епоха імперіалістичного Радянського Союзу.

Як бонус: ви знали, що Горбачов знявся в рекламі американської мережі піцерій “Pizza Hut”? Ось вам відео з 1997 року.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *