Україна отримає від Британії підводні дрони – що відомо

Велика Британія передасть Україні шість підводних БПЛА для пошуку мін та навчить ЗСУ використовувати їх для розмінування берегової лінії.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

В Україну відправлять шість автономних машин для пошуку мін, які допоможуть знаходити міни у водах, які залишають російські окупанти, біля берегів країни. Три з шести будуть надані зі складу у Великій Британії, решту закуплять у промисловості.

“Це життєво важливе обладнання та навчання допоможуть Україні зробити свої води безпечними, допоможуть налагодити потік зерна в решту світу та нададуть підтримку Збройним силам України в їхньому прагненні захистити свою берегову лінію та порти”, – цитує відомство главу Міноборони Бена Уоллеса.

Такі безпілотники здатні виявляти цілі на глибині до 100 метрів. Вони визначають місцезнаходження міни, ідентифікують їх за допомогою датчиків, щоб ЗСУ могли їх знищити. Також Велика Британія навчить десятки військовослужбовців ВМСУ керувати цими БПЛА вже найближчими місяцями.

Перша група вже розпочала вчення, яке проводить група Diving & Threat Exploitation Королівського флоту разом з 6-м флотом ВМС США. Курси тривають три тижні.

“Маючи вже значний досвід використання обладнання, вони проводитимуть навчання в морі управлінню судами та інтерпретуватимуть дані, які вони відправляють назад, для виявлення імітаційних мін”, – зазначив Уоллес.

Перший морський лорд і начальник військово-морського штабу адмірал Бен Кі також прокоментував дану подію.

“Завдяки експертним навичкам, яким тут навчають, наші українські союзники зможуть очищати свої води від мін. Ця зброя вражає суду без розбору, але особливо зачіпає цивільні перевезення і торгівлю і надає руйнівний вплив на свободу судноплавства в Чорному морі”, – сказав він.

У той же час, капітан Бен Вікері Королівського військово-морського флоту, капітан Королівського військово-морського флоту з водолазної справи та протимінної техніки похвалив українських моряків, додавши, що пишається ними.

“Український персонал був фантастичним, і мені приємно працювати з ними і допомагати їм в їхній боротьбі за захист своєї батьківщини від агресії, від якої вони зараз страждають. Ці неймовірні, цілеспрямовані та дуже професійні моряки повністю поринули в це завдання і досягли неймовірного прогресу, досягнувши чудового рівня майстерності”, – наголосив він.

Нагадаємо, в рамках допомоги Україні у боротьбі з російськими загарбниками Норвегія та Велика Британія нададуть нашій державі мікробезпілотники “Чорний шершень” – їх використовуватимуть для розвідки та ідентифікації мети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *