Збільшення армії Росії – чому Путін нічого не досягне

Кремлівський диктатор вирішив збільшити і без того “розпухлу” і вкрай неефективну російську армію. Володимир Путін підписав указ, який збільшує штатну чисельність армії країни-окупанта на 137 тисяч осіб. На таке рішення його підштовхнуло повне фіаско так званої спецоперації проти України. Рашисти втратили наступальний потенціал. В Адміністрації президента РФ і Генштаб вишукують способи відновлення окупаційного контингенту без оголошення загальної мобілізації. Чому Путін змушений обмежуватися такими напівзаходами, читайте у матеріалі “Апострофа”.

Згідно з путінським указом, який набирає чинності з початку наступного року, штатна чисельність армії РФ збільшується до 1150628 осіб.

“Уряду Російської федерації передбачити виділення міністерству оборони РФ бюджетних асигнувань із федерального бюджету, необхідні реалізації”, – сказано у документі.

Указ було підписано на тлі суттєвих провалів окупаційної армії, яка виявилася нездатною досягти ні першого плану Кремля (“взяття” всієї України, крім трьох західних областей), ні другого – “взяття” території всього Донбасу.

Колосальні втрати, яких рашисти зазнали в Україні, не вдалося покрити навіть за рахунок прихованої мобілізації, масованої реклами служби за контрактом та активного вербування найманців за значні, за російськими мірками, гроші.

Якщо зараз в умовах прихованої мобілізації військкомати (навіть у депресивних областях) не можуть виконати плани з набору “гарматного м’яса”, то на початку наступного року це буде ще важче.

“Вкрай малоймовірно, що Міноборони РФ зможе набрати додатково стільки народу. Навіть якщо вони хоч якось і зможуть, то потрібно буде хоч якийсь час на підготовку. У найкращому разі для росіян (хоча це все сумнівно) вони зможуть задіяти резерви не раніше березня наступного року. І далеко не факт, що Генштаб РФ зможе сформувати нові ударні групи. Швидше за все, резерви підуть на затикання дірок та відновлення угруповання, яке всерйоз потріпало в Україні”, – каже “Апострофу” керівник військових програм Центру Разумкова Микола Сунгурівський.

Знесилена недо-імперія

Кремль вкинув в Україну найбільш боєздатні армійські частини, “посилені” формально поліцейськими формуваннями у вигляді Росгвардії та “тиктокерами” з Чечні, але безрезультатно. За даними Генерального штабу ЗСУ, безповоротні втрати російських окупантів з початку вторгнення підбираються до позначки 50 тисяч осіб.

У західну пресу з джерел у розвідці неодноразово просочувалася інформація про те, що кремлівський диктатор украй незадоволений тим, у якому темпі йде “спецоперація”. В Адміністрації президента РФ розуміють, що американські та європейські військові аналітики вже зробили висновки щодо реальної “боєздатності” російської армії, яка відрізняється від заявлених показників.

“Війна в Україні показала, що армія РФ не рівноцінна збройним силам США. Росіяни не здатні проводити складні операції так, як це роблять британці, французи чи ізраїльтяни. Отже, із зазначеної точки зору РФ не є навіть військовою державою другого ешелону”, – наголошує професор стратегічних досліджень в університеті Сент-Ендрюс в Шотландії Філліпс О’Брайєн.

Путін формально збільшив чисельність російської армії, в тому числі, тому що реальні витрати окупантів виявилися істотно вищими від загальної кількості “200-х” російських бойовиків.

“Загальні втрати окупантів разом із вбитими, пораненими та дезертирами становлять близько 100 тисяч. Коли говорять про поранених, слід мати на увазі, що більша частина з них отримала каліцтва в результаті артобстрілів. Відповідно, до ладу вони більше не повернуться”, – пояснив Микола Сунгурівський.

Теоретично Москва має варіант як оперативно поповнити число “новобранців”, оголосивши загальну мобілізацію, але Путіна мучать “неясні сумніви”.

“Доводилося чути від поінформованих джерел, що Путін особисто категорично проти відкритої мобілізації, хоча в його оточенні вистачає “яструбів”, впевнених, що будь-які соціальні ризики в такій ситуації можна знехтувати. В Адміністрації президента РФ побоюються, що таке рішення може розхитати суспільні настрої. Звичайно, ніхто з вилами в руках штурмувати Кремль не стане, але позапроцедурна легітимність режиму стане вразливішою до будь-яких політичних викликів”, – каже “Апострофу” політичний експерт, голова Центру сприяння реформам Георгій Чижов.

“Гуманітарний” Шойгу

Навіть якщо за допомогою загальної мобілізації Генштаб РФ поповнить резерви, то далеко не факт, що таке “ополчення” воюватиме краще. Міністру оборони РФ Сергію Шойгу все одно доведеться виправдовуватися, вигадуючи причини, чому окупанти продовжують зазнавати невдач.

Втім, для Шойгу це не вперше. Відхід з території північних областей України та з острова Зміїний у російському командуванні пояснювали “жестами доброї волі”. Нещодавні стратегічні невдачі з настанням та спробами “взяти” весь Донбас Шойгу примудрився обґрунтувати “гуманітарними нормами”.

“Робиться все, щоб уникнути жертв серед мирних громадян. Безумовно, це сповільнює темпи наступу, але ми йдемо на це свідомо”, – збрехав Шойгу російським пропагандистам.

Російські агресори продовжують брехати, заявляючи, що б’ють виключно військовими об’єктами. Хоча тепер Шойгу такими “гуманітарними” поясненнями намагається залишити в дурнях саме російське населення, яке вимушене побічно чи прямо зі своєї кишені оплачувати провальну “спецоперацію”.

“Такі заяви Шойгу навіть серед росіян мало хто сприйме серйозно. Він, таким чином, намагався пояснити, чому все “йде за планом”, але тільки дуже довго. Якщо Шойгу чи інші кремлівські спікери не озвучуватимуть навіть такі смішні версії, чому армія РФ загрузла в Україні, то росіяни точно вирішать, що справи йдуть зовсім паршиво. Зараз народ бачить, що начальство, як завжди, бреше, але самі начальники при цьому виглядають бадьорими і впевненими, а значить все не так уже погано”, – зазначив Георгій Чижов.

На цьому тлі указ Путіна про збільшення російської армії виглядає виключно як спроба самозаспокоєння та імітації посилення боєздатності.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *