Газова криза в Європі – хто в Європі готовий запустити Північний потік 2

Москва намагається продавити запуск Північного потоку-2, щоб розділити Євросоюз, зробивши окремі країни більш вразливими перед кремлівським впливом. На жаль, окремі європейські “панікери” самі живлять кремлівські надії.

Про це йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Особливо це проблематично, коли заклики запустити СП-2 починають звучати від представників респектабельних європейських партій, а не лише відвертих прокремлівських персонажів Гергерда Шредера.

Нещодавня заява віце-голови бундестагу ФРН Вольфганга Кубіккі, який запропонував відновити роботу СП-2, спровокувала у Німеччині гучний скандал. Кубіккі, який представляє у парламенті Вільну демократичну партію (СвДП), вирішив, що запуск “Північного потоку – 2” вирішить проблеми зростання цін на газ. Він випускає з уваги сценарій, за якого “Газпром” у будь-який момент закриє обидва “потоки” для проведення “технічних робіт”.

“Федеральний міністр економіки має зробити все, щоб у нас було більше енергії. Ми повинні якнайшвидше відкрити “Північний потік – 2”, щоб заповнити наші сховища газу на зиму… Якщо таким чином ми отримаємо більше газу, можливо, навіть весь гарантований контрактом обсяг, це допоможе людям не замерзнути взимку, і нашій промисловості не буде завдано серйозних збитків“, – заявив політик.

Однак Кубіккі не підтримали навіть у власній партії. Лідер СвДП, міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер назвав його пропозицію “неправильною та абсурдною”, а в уряді ФРН про всяк випадок уточнили, що запуск СП-2 не стоїть на порядку денному.

Керівник комітету німецького парламенту з оборони Марі-Агнес Штрак-Циммерман нагадала Вольфгангу Кубіккі, що заморожування запуску російського “потоку” було прописано у його передвиборчій програмі.

Керівник Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик наголосив, що така заява виглядає щонайменше дивно, оскільки саме ВДП займає у бундестазі найбільш проукраїнську позицію. Причина таких заяв очевидна – рейтинги федерального уряду, що падають.

Члени правлячої коаліції у ФРН (соціал-демократи, “зелені” та ВДП) не хочуть нести спільну відповідальність за енергетичну кризу, їм хочеться її розділити або зовсім нівелювати такими заявами. Чим ближче опалювальний сезон, тим складніше буде уряду та особисто Олафу Шольцю маневрувати , тому що на нього нападають як праві, так і ліві з Альтернативи для Німеччини“, – пояснив Кулик.

Докладніше читайте в матеріалі “Апострофа”: І знову “Північний потік-2”: куди веде Європу газовий шантаж Росії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *