Експерт пов’язав смерть Вадатурського із бізнес-конфліктом

Смерть героя України, власника компанії “Нібулон” Олексія Вадатурського від російської ракети, може бути пов’язана з бізнес-конфліктом.

Таку думку в блозі на “Цензор.НЕТ” висловив експерт АЦ “Українська фабрика думки” Юрій Гаврилечко.

Раніше радник голови ОП Михайло Подоляк, син Вадатурського Андрій та генпрокурор Андрій Костін заявили, що смерть Вадатурського – це сплановане вбивство. У цьому вбивстві, вважає експерт, є не лише “російський слід”. Він нагадав, що у 2011 Арбітражний суд міжнародної організації торгівлі зерном та кормами ухвалив рішення про стягнення на користь “Нібулону” понад $3,6 млн із компанії “Насіння-Агрохім” за невиконання контракту від 2008. Директором “Насіння-Агрохім” на той момент був Олег Дмитренко, який обіймає посаду голови Прилуцької райради.

“Усі ці роки Олег Дмитренко завзято відмовлявся виконувати рішення суду і повертати борг компанії Вадатурського. У 2013 Срібнянський районний суд дав дозвіл на примусове виконання рішення Арбітражного суду, але Дмитренко, користуючись своїми зв’язками та впливом, виконанню цього рішення перешкоджав”, – зазначив Гаврилечко.

За словами експерта, справа дійшла до кримінального провадження за статтею про невиконання рішення суду, а Дмитренка було посаджено під домашній арешт, але обвинувальний висновок у справі в січні 2022 суд повернув до прокуратури “для усунення недоліків”. Після чого і обвинувальний висновок і сама справа “загубилася”. За словами Гаврилечка, для Олега Дмитренка “справа про борг компанії Вадатурського була далеко не єдиною. Раніше він звинувачувався в корупційних правопорушеннях, а в 2014 році ЗМІ писали, що на замовлення Дмитренка у Прилуках було побито активістів громадського об’єднання “Нове життя”.

“Так, для розслідування та звинувачень у нас є органи прокуратури, ДБР, БЕБ і є суд для оцінки їхніх аргументів та доказів, вони зібрані та передані на його розгляд. Але спокуса “кардинально вирішити проблему з боргами” під прикриттям війни у Дмитренка могла з’явитися. Все ж таки ціна питання, нагадаю понад $3,6 млн (понад 140 млн грн), та й основні винуватці, як не крути, все одно росіяни”, – підсумував Гаврилечко.

Олексій Вадатурський та його дружина загинули 31 липня – російська ракета потрапила до спальні його будинку в Миколаєві.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *