Як шахраї наживаються на українцях під час війни

Шахраї намагаючись нажитися на українцях використовують різні злочинні схеми. Розповідаємо, хто в Україні і яким способом наживається на українцях під час війни.

Шахрайство і зловживання з гуманітарною допомогою.

Національна поліція розслідує більше 300 кримінальних виробництв по фактах шахрайства і зловживання з гуманітарною допомогою або збором коштів для військових і переселенців. Про це повідомив глава Нацполіції Ігор Клименко.

“У Дніпропетровщині викрили групу на продажі гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб більш ніж на 1,3 мільйона гривен. У Рівненщині ділки продавали автомобілі, що поступили як благодійна допомога. Відомою історією є ситуація в Тернопільській області, де благодійна організація присвоїла 2 мільйони гривень, які зібрали люди. Ця справа вже в суді”, – розповів глава Нацполіції.

Псевдоперевізники

Українці періодично стають жертвами так званих псевдоперевізників. Схема шахрайства дуже проста – пропонуючи послуги евакуаційних перевезень, шахраї просять передоплату на карту, після чого зникають. У разі приватних перевезень рекомендується розраховуватися виключно готівкою і не перераховувати авансом на картку.

Оренда “фейкових” квартир

Аналогічна схема. Українці відгукуються на вигідні пропозиції про оренду квартири і після внесення авансу за житло шахраї зникають. Переселенцям часто пропонують забронювати житло, заздалегідь переказати невелику передоплату за квартиру на карту. Після переказу номер вимикається.

Пожертвування на дітей

Ще однією схемою є пожертвування засобів на лікування дітей, ніби то постраждалих від війни. Для цього зловмисники використовують знайдені в інтернеті фотографії. 

Фішингові сайти

Шахраї створюють “копії” сайтів справжніх благодійних фондів, збираючи кошти “на підтримку ЗСУ”. Використовуючи фішингові сайти, що візуально виглядають як ресурси справжніх благодійних фондів, зловмисники викрадають гроші, паролі і персональні дані користувачів.

Онлайн-компенсація від держави

Шахраї пропонують фейкові компенсації, наприклад на оплату комунальних послуг, медпослуги або виплати у зв’язку із зараженням коронавірусом. Шахраї можуть запропонувати компенсувати що завгодно- — компенсацію за знищене житло, оплату товарів іноземного виробництва, вимушене переселення, та інше.

Невиплата Зарплати

Останній в списку, але не останній за значимістю, обман на довірі. У інтернеті можна знайти велику кількість відгуків про недобросовісних працедавців, які наживаються на своїх робітниках. Шахраї користуються тим, що співробітники влаштовані неофіційно, ізнаходять різні причини не платити або відкладати виплату зарплати.

Приклад відгуку про шахраїв: ФОП Коновка Аліна Ісаківна з сайту відгуків neorabote.net

“Декілька років співпрацювали з цим горе-підприємцем. Займалися дистриб’юцією дезинфікуючих засобів. Справи в цілому йшли добре, особливо попит зріс під час пандемії. Хоча від деяких хлопців в 2020 році була інформація що є постійні затримки по виплатах, але особисто у мене жодних проблем не було. Уся гнилизна розкрилася з початком війни. Роблячи чесні очі Коновка розповідала як зараз стало складно, що йдуть постійні затримки по оплатах рахунків, проблеми з тим, проблеми з цим, виплати нараховуються з великими труднощами і тд і тп. Потрібно тільки потерпіти, все буде добре. Знаючи Аліну декілька років, багато хто їй вірив і продовжував працювати з нею, не дивлячись на те, що виплати скоротилися на 70% А злодійка Коновка пропонувала потерпіти. Терпіння закінчилося коли з’ясувалося, що усі нарахування і виплати робилися в повному об’ємі, тільки йшли вони в кишеню Аліни Коновки. І хто вона після цього? Злодійка? Шахрайка? Кідала? Чесно, не знаю як назвати людину, яка наживається на війні!”

Пам’ятайте, що шахраї завжди намагаються нажитися на незахищених людях, діючи через обіцянки вигоди або через страх. Якщо ви зіткнулися з однією з описаних шахрайських схем, рекомендуємо відразу звертатися в поліцію.

Якщо ви хочете допомагати постраждалим, то допомагайте адресно чи через перевірених знайомих.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *