Переговори Зеленського, Ердогана та Гутерріша у Львові – навіщо приїжджав президент Туреччини

У четвер, 18 серпня, у Львові відбулася тристороння зустріч президентів Туреччини та України, Реджепа Таїпа Ердогана та Володимира Зеленського, а також генсека ООН Антоніу Гутерріша.

Якою була справжня мета візиту президента Туреччини до України вперше від початку війни, “Апострофу” розповів директор Інституту світової політики Євген Магда.

За його словами, у контексті майбутніх президентських виборів у Туреччині своїм приїздом Тайіп Ердоган хоче показати світові, що він може бути ефективним миротворцем у конфлікті між Росією та Україною.

“Я не впевнений, що Реджеп Ердоган привіз якісь мирні пропозиції від Путіна, але я цього не виключаю з огляду на їхню зустріч у Сочі два тижні тому”, – зазначив експерт.

Євген Магда зазначив, що Туреччина має свій зиск – наприклад, зернова угода, яка обговорювалася на зустрічі у Львові, працює на користь Туреччини, оскільки вона продемонструвала свою здатність бути посередником.

“Хоча перше суховантажне судно з нашим зерном чомусь розвантажується в сирійському Тартусі. Не думав, що ми продаємо зерно Сирії, з якою голосно розірвали дипвідносини – російські пропагандисти отримали хорошу можливість говорити про те, що українське зерно тепер годує російських солдатів у Сирії. Дивовижна та історія зі зникненням балкера з ефіру на кілька днів…” – міркує директор Інституту світової політики.

Крім того, зазначає Магда, Ердоган провів майстер-клас, як потрібно добиватися власних інтересів, підписавши меморандум про участь Туреччини у відновленні України, хоча поки що йшлося про Київську область.

“Поки європейські партнери чекають на завершення бойових дій, Анкара продемонструвала, що готова працювати вже зараз. Таким чином, вона хоче отримати преференції в той час, коли процес відновлення стане масовим”, – резюмував експерт.

Більше читайте у матеріалі “Апострофа”: Кому війна, кому мати рідна: Ердоган отримує вигоду з українського кейсу

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *