Ботоферма Порошенка – скільки ботів вона налічувала

Хто курує ботоферми під час війни? Так звані бото- і тролеферми були вигадані в Росії і там вперше використовувались для просування потрібних наративів у соцмережах. І одна з політичних партій в Україні замовила собі “ботовода” саме звідти. Телеканал Апостроф TV провів власне розслідування.

Ботовод, який створив ботоферму для Порошенка – росіянин Віктор Майстренко, який з’являвся в ефірах різних українських телеканалів як політолог, експерт з різних питань і навіть волонтер.

До 2014 року в Росії він був власником комп’ютерного магазину. 2014-го брав участь в так званому “кримському референдумі”, потім поїхав на окупований Донбас. Згодом, за словами самого Майстренка, у нього з’явилися проблеми з грошима, і він зателефонував Артуру Герасимову. А той сказав, щоб Майстренко приїздив в Україну, і пообіцяв допомогу.

Артур Герасимов – співголова партії “Європейська солідарність”, соратник Петра Порошенка, в середині 2000-х був відомий як керівник “Української маркетингової групи” та роботодавець терориста Ігоря Безлера.

Герасимов без проблем завіз в Україну Майстренка за допомогою співробітників ФСБ і працевлаштував його програмістом. А Майстренко на знак подяки створив Герасимову автоматизований “постер”, щоб один користувач з використанням певних продуктів міг керувати великою кількістю ботів для Герасимова і Порошенка. Ця програма давала можливість виставляти певні завдання на добу, на тиждень чи на місяць – ставити автоматично коментарі чи виставляти лайки або дизлайки.

Сам Майстренко так описав свою програму: “Можна вказати свої акаунти, задати їм текст, або що “лайкати” чи “дизлайкати”, або щоб запрошував в друзі із заданого переліку. І програма у відповідності з цим “натискає на кнопки”.

СБУ, як відомо, викрила цю ботоферму, що працювала на Порошенка. Це 5 тис. СІМ-карт і 200 мобільних Proxy-ферм для заміни IP-адрес, близько мільйона ботів. Але проблема не лише в тому, що ця ботоферма працювала на Порошенка та патріотичну політсилу. Програму продавали в Росію, зокрема і російським структурам, які зацікавлені у впливові на український інформпростір. А Майстренко надавав підтримку. Сама програма коштує всього 314 доларів і її міг купити будь-хто.

Боти були кинуті на критику чинної влади та повалення діючого конституційного ладу в Україні.

Українське громадянство Майстренко отримав від Порошенка ще 2015 року. А натомість допомагав йому критикувати владу, починаючи з 2019. Натиск робився на наркозалежність Зеленського, а під час війни – на різного роду зраду та конфлікт із ЗСУ.

І коли СБУ оголосила про ліквідацію ботоферми без вказання осіб, деталей і на кого вона працювала, першими, хто відреагував, була “Європейська солідарність”. До речі, обладнання, за допомогою якого працювала ботоферма, було знайдено в квартирі, що належить екс-дружині Артура Герасимова.

Журналісти спробували отримати коментарі. Проте Артур Герасимов не виходив на зв’язок для коментаря, Олексій Гончаренко кинув слухавку, а Ірина Геращенко сказала, що її акаунт у соцмережі – справжній і вона сама його веде, і ні про які ботоферми не знає.

Детальніше про розслідування та ексклюзивні кадри дивіться у сюжеті телеканалу Апостроф ТV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *