Єдиний футбольний телепул УПЛ може бути зірвано через Павелка

У 2020 роцівиконавчим директором УПЛ залишили людину Андрія Павелка Євгена Дикого і ануляція виборів збіглася з зустріччю гендиректора “Шахтаря” Сергія Палкіна та президента УАФ Андрія Павелка, на якій Дикого нібито “благословили на нові звершення”.

Про це йдеться в розслідуванні “Апострофа”.

Наразі функції УПЛ зводяться до складання календаря змагань, але УПЛ має бути підприємством, яке повинне створювати продукт і заробляти гроші для клубів, і володіти усім спектром прав (теле- та рекламними правами). Проте такі права належать УАФ.Функції ж УАФ – розвивати масовий футбол і опікуватися збірними. Очільник УАФ Павелко ходить на збори Прем’єр-ліги, обговорював питання, пов’язані з комерційною діяльністю клубів і Української Прем’єр-ліги. На фоні ворожнечі Павелка з братами Суркісами, той лобіює інтереси “Шахтаря”, отримуючи захист від структур власника клубу, ітаким чином розмови про єдиний телепул виглядають нереалістично.

Наразі щодо телепулу існує пропозиція Setanta, яка за 3,2 млн дол на перший сезон отримує внутрішні та міжнародні права на показ матчів, діджитал-права. Ці права 3 роки тому опинилися в УАФ. Беттінгові права ж складаються з трансляцій матчу на платформах операторів, і передачі статистики. На ці права увійшла букмекерська контора VBet, яка стала спонсором Чемпіонату і збірної. З VBet пов‘язана BetRadar, їй УАФ, після того, як отримала беттінгові права клубів, продала права. За виручені гроші Асоціація купляє VAR. За 100 тис доларів в рік компанія BetRadar отримала монополію на беттінгові права та продає їх букмекерським конторам по всьому світу.

Беттінгом в УАФ займаються Олег Шкрьоба і Роман Волинець. Шкрьоба був віцепрезидентом УАФ та гендиректором компанії “Україна Футбол Інтернешнл”, і є кумом Олександра Денисова, з яким вони володіють кафе.Денисов допомагав реалізовувати схему з правами – на каналі “Футбол” було встановлене обладнання, яке перетворювало сигнал у стрім для BetRadar, які розповсюджували його далі. 94 тис доларів від Setanta – це сума вирахуванням 6% комісії для УАФ, але у всьому світі права на трансляції належать клубам. Також повідомляється, що УАФ отримувала 6% з кожного контракту від телетранслятора та спонсорів, який укладала УПЛ як”винагорода УАФ”, також ще 5% підлягали перерахуванню “ТЗОВ УАФ Маркетинг”.

Як зазначає автор, VBet, який став спонсором чемпіонату, платив УПЛ 1 млн дол, з яких 200 тисяч пішло УАФ на купівлю VAR. Клуби мали отримати 4 транші на суму 45 тисяч дол кожен. Таким чином, 80 тисяч дол зникли, або пішли до структур Павелка. У сезоні 2022/23 за умовами контракту Vbet повинен сплатити 1,5 млн дол, але хоче збити суму вдвічі.

Клуби, які виступають проти єдиного телепулу від Павелка (“Динамо”, “Дніпро-1” та “Зоря”) тим часом залякують санкціями – від штрафів та зняття очок до усунення від змагань.

“Єдиний телепул можливий лише за умови, коли Українська Прем’єр-ліга стане самостійною організацією, отримає свого керівника та сама розпоряджатиметься правами усіх клубів. А поки цього не сталося, більшість клубів, не підозрюючи того, грають роль акторів масовки, поки за сценою хтось тихенько перераховує гроші від проданих квитків на виставу”, – зазначає автор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *