Захід може запровадити санкції проти Росії – у чому звинувачують Анкару

У країнах Заходу наростає тривога у зв’язку з поглибленням співпраці Росії та Туреччини, через що не виключають запровадження санкцій проти останньої.

Про це пише видання “Financial Times”, посилаючись на заяви шести західних посадовців.

Вони поділились з виданням інформацією про посилення занепокоєння після зустрічі президентів Туреччини та Росії Реджепа Ердогана та Володимира Путіна та домовленостей розширити співпрацю у питанні торгівлі та енергетики.

Як повідомив один із єврочиновників, тепер Брюссель “більш ретельно” стежить за турецько-російськими відносинами. Ще один співрозмовник припустив, що деякі країни попросять свої компанії залишити турецький ринок, якщо Туреччина почне реалізовувати домовленості з РФ.

Ще три посадовці ЄС зауважили, що наразі немає обговорень щодо можливих обмежувальних заходів щодо Туреччини, адже поки невідомі конкретні російсько-турецькі домовленості. Кажуть, що рішення на рівні Євросоюзу буде складно ухвалити.

Та навіть без формальної одноголосної згоди членів Євросоюзу деякі країни можуть, зокрема “ввести обмеження на певні сфери – торгівлю й фінанси, закликати великі фінансові компанії зменшити інвестиції у турецькі компанії”.

На зустрічі президенти Туреччини й Росії погодили частковий розрахунок за російський газ у рублях, а Анкара погодилася ввести російську платіжну систему “Мір” у деяких своїх банках.

Також ми писали, що турецький президент запропонував РФ провести зустріч з українським президентом Володимиром Зеленським у Туреччині.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *