Вбивство азовців у Оленівці – чому окупанти розправилися з військовополоненими

Окремий загін спеціального призначення Національної Гвардії України “Азов” (в/ч 3057) в Росії визнали “терористичною організацією”. Так РФ намагається нейтралізувати звинувачення в тероризмі, спрямовані в її бік, а також тиснути на Україну та міжнародні організації, які гарантували недоторканність полонених азовців.

Російські пропагандисти використовують це “визнання” і як інструмент впливу на росіян, пише “Апостроф”.

“Це спрямовано на внутрішню аудиторію, щоб показати, що Росія воює не просто з нацистами, а ще й із терористами”, – вважає політолог Володимир Фесенко.

Крім того, це можливість постійно тримати у напрузі Захід та Україну. Для цього терористи завжди полонили заручників.

“Це загроза розправи над військовополоненими для того, щоб тиснути на Україну, на міжнародне співтовариство: Червоний Хрест, ООН, які давали гарантії безпеки військовополонених “Азова””, – зазначив завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Іжак.

А після теракту в Оленівці вже немає жодних сумнівів, що Росія може розправлятися із заручниками.

Крім того, це спроба інформаційного впливу на Захід.

“Це рішення частково спрямоване і на західну аудиторію, щоб нейтралізувати звинувачення у тероризмі, які звучать у бік Росії. Росіянам треба зіграти на випередження. Їх самих звинувачують у тероризмі не лише в Україні, а й на Заході. Особливо після обстрілу Вінниці, Кременчука. Ще з 2014 року за сприяння деяких західних інтелектуалів та журналістів Росія наполегливо просувала наратив, що “Азов” – це праворадикальна расистська організація. Зараз цю тему піднімають знову. Вони хочуть показати, мовляв, усі українці – це терористи, тому використовується міф про “Азов”. По суті, це пропагандистське рішення”, – пояснив Володимир Фесенко.

Як не дати Кремлю розіграти карту на Заході? Адже Захід уже потрапляв у капкан нав’язаних російських наративів, коли 2019 року в США група конгресменів-демократів вимагала від Держдепу внести “Азов” до списку терористичних організацій. Тоді, нагадаємо, допомогла правда.

“Ініціатори, які керувалися образом, створеним ЗМІ, навіть не розуміли, що йдеться про загін державного органу, а не про неформальну парамілітарну групу. Після роз’яснення про цю ініціативу забули”, – розповів дослідник ультраправих рухів на пострадянському просторі В’ячеслав Лихачов.

Тому очевидно, що чим більше правди про Україну з різних джерел отримуватиме Захід (масові акції українців у ЄС, іномовлення), тим складніше буде брехати росіянам.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Новий російський міф про “Азов”: навіщо це Путіну

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *