Війна в Україні – карта бойових дій – що відбувається сьогодні 4 серпня на фронті

А 162-ту добу українська армія веде запеклі бої з окупантами. З початку війни було вбито понад 41 тисячу російських військових, але це не зупиняє ворога, який продовжує розжарювати ситуацію.

Щодня Росія продовжує знищувати інфраструктуру українських міст. У ніч на 4 серпня окупанти обстріляли Харків, Херсон та Нікополь.

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 3 серпня


20:10 Окупанти починають масово переходити на застосування ЗРК С-300 по поверхні, переналаштовуючи ракетний комплекс з ведення вогню по повітряних об’єктах, повідомляє СтратКом ЗСУ. Це викликано дефіцитом ракет “тактичного” і “оперативно тактичного” рівня. Йдеться про ТРК “Точка-У” та ОТРК “Іскандер”.

У переналаштованих ракета С-300 точність або катастрофічно ніяка, або досить висока. Все залежить від присутності елемента наведення – цілепокажчика, яким може бути БПЛА, або навідник. Немає наведення – точність як у Х-22, є наведення – як у КР “Калібр”.

Найчастіше ніякого наведення немає, просто пускають у бік населеного пункту. І в цьому основна біда, адже ракета має величезну кількість вражаючих елементів.

19:40 Бійці 53 ОМБр ЗСУ ім. князя Володимира Мономаха з дрона скинули на голови ворога ВОГ і навчили ождного з них танцювати гопак лежачи.

19:20 Північна Македонія передала Україні 4 штурмовики Су-25, повідомляють місцеві ЗМІ. Цікаво, що ці літаки країна закупила у нас під час конфлікту на території держави 2001 року.

18:55 Спроби наступу ворога в районах Долини та Богородичного, завдяки умілим діям наших військових, завершились крахом та втечею, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:41 Штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення в районах Бахмута, Соледара, Яковлівки та Вершини, успіху не мали та відійшли.

18:32 Ворог здійснив чергову спробу наступальних дій в районі Пісків під Донецьком, успіху не має.

18:20 Окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону неподалік Марʼїнки під Донецьком, зазнали втрат і відійшли.

18:10 В окупованій Новій Каховці нічого нового – там приходи від HIMARS. Потім “бавовна” та “задимлення”. А ще там на один склад БК ворога поменшало.

17:30 ЗСУ відійшли з двох позицій: у районі Авдіївки (шахта “Бутівка”) та у напрямку Бахмута (Семигір’я). Зайняли оборону на південь від Авдіївки та на східних околицях Кодеми, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

16:55 ЗСУ взяли під контроль два населені пункти — Дмитрівку в Ізюмському районі Харківської області та Мазанівку на Донеччині, також повідомив Громов.

“Протягом тижня наші війська покращили тактичне положення та посунулися в глибину оборони противника в районах населених пунктів Мазанівка, Бражківка, Сулигівка, Дмитрівка. Звільнили два населених пункти: Мазанівка та Дмитрівка“, — сказав Громов.

16:05 В окупованому Біловодську обстріляли автомобіль із колаборантами, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, у машині знаходилися т.зв. “мер” та його “заступник”, обидва поранені.

15:30 Нa блoкпocтy y Вacилiвцi Зaпopiзькoї oблacтi чeкaють нa виїзд з oкyпoвaнoї тepитopiї 1200 мaшин: 6000 людeй. Рociяни пoчaли бpaти гpoшi зa виїзд бeз чepг від 100 до 500 доларів “офіційно”, розповів мер окупованого Мелітополя Іван Федоров.

15:03 Правоохоронці з’ясували, що невідомий чоловік у переході до станції метро “Площа Льва Толстого” розпорошив жінці в обличчя сльозогінний газ.

“В результаті речовина потрапила і на інших пасажирів, які були на платформі”, – сказали у відділі комунікації поліції Києва.

14:31 В Офісі президента України впевнені, що “референдуми” на окупованих територіях не відбудуться, бо Україна раніше їх поверне під свій контроль.

Про це заявив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

14:12 У пабликах Києва пишуть, у метро люди задихаються і кашляють, бо розпорошили невідому речовину. Стверджується, що це помічено на станції Льва Толстого.

1 3:07 У четвер, 4 серпня, у Тернополі шукають вибухівку на залізничному вокзалі та Центральному універмазі.

За словами мера надійшла інформація про можливу провокацію та закладену вибухівку.

12:30 Сьогодні, 4 серпня, у центрі окупованого Донецька пролунав потужний вибух. Ймовірно, це сталося біля готелю Donbass Palace. Місцеві телеграм-канали пишуть про загиблих.

12:24 Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Торецька загинули 8 осіб, 4 особи отримали поранення, з них 3 дітей. Про це повідомив голова Донецької ОВ Павло Кириленко.

За його словами, один із «прильотів» припав на зупинку громадського транспорту, де на той момент перебували люди.

Крім того, є потрапляння до району церкви, поранено священика, пошкоджено навколишні багатоповерхівки.

За попередньою інформацією, обстріл провадився з артилерії.

11:15 У лісовій частині Бучанської громади Київської області затримали групу чоловіків із семи осіб. Правоохоронці підозрюють, що вони причетні до ДРН.

10:50 Білоруський військовий контингент візьме участь у стратегічному командно-штабному навчанні “Схід-2022”, яке відбудеться на території Росії.

10:10 Тим часом Китай розпочав масштабні навчання навколо Тайваню.

9:24 Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 04.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 41500 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків – 1789 (+15) од.,
  • бойових броньованих машин – 4026 (+4) од.,
  • артилерійських систем – 946 (+7) ОД,
  • РСЗВ – 260 (+1) од.,
  • засоби ППО – 118 (+0) од.,
  • літаків – 223 (+0) од.,
  • вертольотів – 191 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 742 (+2),
  • крилаті ракети – 182 (+2),
  • кораблі/катери – 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2960 (+38) од.,
  • спеціальна техніка – 83 (+0).

9:00 Вночі ворог вдарив по околицях Запоріжжя

8:41 Карта бойових дій на Донбасі:

8:07 Російські окупанти зазнають втрат, деморалізовані та вишукують будь-яку можливість отримати легке поранення. Щоб потрапити назад, на територію Росії вдаються до різноманітних симуляцій поганого здоров’я, зазначають у Генштабі.

8:07 Під час обстрілів у ніч проти 4 серпня росіяни потрапили до адміністративної будівлі у Немишлянському районі Харкова.

8:00 Українські війська знову завдали удару по пункту базування окупаційних військ у Чорнобаївці Херсонської області. Знищено пункт управління 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту Росії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *