Сенатор із США запропонував конфіскувати активи підсанкційних росіян

Американський сенатор Шелдон Уайтхаус пропонує конфіскувати російські активи в осіб, які перебувають під санкціями та використовувати їх для відновлення України, гуманітарної допомоги та допомоги у сфері безпеки. Він вніс до Конгресу США відповідний законопроект.

Про це сенатор від штату Род-Айленд заявив у коментарі Guildhall.

“Конгрес США прийняв щорічні асигнування, які я підтримав, які становитимуть майже 14 млрд доларів додаткової гуманітарної та оборонної допомоги Україні, у тому числі 4 млрд для допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам”, – заявив сенатор.

“Я представив Закон про арешт активів для відновлення України (S. 3838), який дозволяє конфіскацію майна росіян, які перебувають під санкціями, для використання для допомоги народу України у відновленні, гуманітарній допомозі, допомозі у забезпеченні безпеки або переселенні біженців”, – підсумував сенатор Шелдон Уайтхаус.

Раніше в парламенті Швейцарії член комітету із закордонних справ Ніколас Вальдер, коментуючи юридичний бік питання передачі Україні заарештованих активів РФ, заявив, що заарештовані російські кошти в банках Швейцарії, а також у інших країнах Заходу, були заарештовані у злочинців, які перебувають під санкціями і повинні бути використані Україною.

У Європарламенті депутат від Німеччини Міхаель Галлер заявив, що заарештовані в ЄС російські державні активи мають бути передані Україні для виплати компенсацій та фінансування реконструкції. За його словами, активи російських олігархів незаконного походження також можуть бути передані Україні, оскільки є державними активами РФ.

Інший депутат Європарламенту, представник Литви, Пятрас Ауштрявічюс запропонував, що заморожені в Євросоюзі російські активи, які можуть бути використані Україною, мають бути безпосередньо передані Україні, інші мають бути продані на аукціонах, а кошти передані до українського бюджету.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *