Ленд-ліз для України – коли США передадуть озброєння

В Адміністрації президента США розповіли про деталі військової допомоги Україні, зокрема терміни передачі озброєння за програмою ленд-лізу. Поставки затримаються до осені.

Про це інформує “Голос Америки”, посилаючись на одного з чиновників Білого дому.

За словами співрозмовника, за програмою ленд-лізу Україна муситиме повернути кошти за надану техніку, а от інші програми не передбачають повернення коштів, серед таких – Ініціатива сприяння безпеці в Україні USAI та програма президентських повноважень.

“Зараз ми ставимо у пріоритет допомогу безпеці для України, за яку їм пізніше не потрібно буде повертати кошти”, – зауважило джерело.

Обсяг коштів для цих програм, які були виділені Конгресом США, становить 40 мільярдів доларів. Левова частка грошей закладена на військову допомогу. Їх потрібно витратити до кінця фіскального року у Штатах, тобто до кінця вересня.

Водночас у Раді з нацбезпеки США та стратегічних комунікацій зазначили, що Білий дім досі розглядає повноваження, що передбачає програма ленд-лізу.

“Ми вдячні Конгресу за цей законодавчий акт… Це чітко вказує на те, наскільки члени Конгресу цінують підтримку, надану Україні, і хочуть переконатися, що ми можемо й надалі це робити. Тільки минулої п’ятниці президент Байден підписав виділення ще 400 мільйонів доларів військової допомоги Україні за програмою президентських повноважень. У нас уже багато повноважень, і ми їх використовуємо”, – додали у Раді з нацбезпеки США.

Нагадаємо, що у Раді національної безпеки і оборони повідомляли, що за програмою ленд-лізу потрібно дотримуватися певної процедури, тому постачання стартують приблизно у липні-серпні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *