Бразилія обговорює покупку дешевого дизеля в Росії – що каже влада

Президент Бразилії Жаїр Болсонару збирається укласти з Москвою угоду про закупівлю дешевого дизельного палива в обхід санкцій.

Про це повідомляє Reuters.

Джерело в керівництві державної нафтової компанії “Petroleo Brasileiro SA”, яка постачає більшу частину палива на внутрішній ринок країни, розповіло виданню, що ідея не була раптовою, але викликала занепокоєння.

Болсонару заявив, що уряд намагається дозволити імпорт дизельного палива з Росії протягом 60 днів. Таким чином він робить ставку на зниження вартості палива, оскільки високі ціни на пальне не додають йому популярності. Так, опитування громадської думки демонструють відставання Болсонару від Луїса Інасіу Лула да Сілва.

“Ми імпортуємо майже 30% (дизельного палива – ред.). Ми маємо імпортувати дизельне паливо у тих, хто продає його дешевше, а не імпортувати у тих, хто готовий продати його ще дорожче”, – сказав бразильський президент в інтерв’ю Palacio do Planalto.

При цьому він не уточнював подробиці, такі як обсяг імпорту, ціна та деталі переговорів.

Водночас поки що неясно, як Бразилія зможе обійти західні санкції, купуючи російський дизель. Цікаво, що Бразилія межує з Венесуелою, яка експортує нафтопродукти, але Жаїр Болсонару вирішив знайти постачальника дизпалива в іншій півкулі Землі.

Reuters зазначає, що бразильський лідер підтримує дружні стосунки з Володимиром Путіним, з чого зараз вирішив отримати вигоду.

За кілька днів до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Болсонару проігнорував прохання Білого дому і зустрівся з російським диктатором. Після зустрічі він заявив, що його стосунки з Путіним дозволили зберегти доступ до добрив, що має ключове значення для сільського господарства Бразилії.

Нагадаємо, наприкінці червня члени міжнародної групи БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка) ухвалили Пекінську декларацію, в якій йшлося про проблеми пов’язані з економікою, забезпеченням продовольчої та фінансової безпеки країн-членів БРІКС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *