Звільнення Зміїного – військовий експерт розповів, як треба було діяти ЗСУ

Кілька залпів із “Граду” знищили б усе, що було на поверхні острова Зміїний. Але було доцільніше використовувати його як приманку для російських суден для того, щоб вражати їх крилатими протикорабельними ракетами.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів військовий експерт з Одеси Андрій Савченко.

За його словами, росіяни розуміли, що ЗСУ можуть очистити Зміїний одним-двома залпами, оскільки його площа не перевищує 19 гектарів.

“А у нас одна машина “Града”, яка стріляє на 42 кілометри, на середніх дальностях покриває одразу 6 гектарів. Якщо вистрілити чотирма установками або відправити чотири залпи, то десь 50% ракет потрапить у цей острів. Там буде знищено все, що на поверхні не закопане і не заховане” , – сказав Савченко.

Таким чином після постачання США далекобійних засобів ведення вогню для Росії втрачалася доцільність утримання острова Зміїний.

“Але з погляду військової хитрості я не знищував би цей гарнізон. Я просто завдавав би періодично вогневе ураження засобам ведення технічної розвідки та змушував би російські кораблі привозити туди необхідні засоби. У цей час їх можна було б знищувати тими самими крилатими протикорабельними ракетами” , – пояснив експерт.

Він зазначив, що після втечі окупантів зі Зміїного Україна втратила можливість змушувати супротивника увійти до зони ураження.

“Тобто у нас вже немає жодної такої приманки. Я так скажу, що будь-яке рішення командування, навіть те, що треба очистити цей острів від російських військовослужбовців, є правильним. Але я не бачу в цьому доцільності та раціональності”, – висловив свою думку Савченко.

За його словами, було б простіше використати крилаті протикорабельні ракети саме для знищення тих цілей, які ми витягували на себе. А тепер вони стоятимуть як засіб стримування супротивника. Тобто кораблі не підуть.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Путін уже втратив дві області в Україні – військовий експерт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *