Фінансова допомога Норвегії Україні – ми отримаємо 1 млрд євро

Норвегія передасть Києву 1 мільярд євро, а також продовжить надавати оборонну підтримку, розгляне питання постачання газу та відновлення України після війни.

Про це прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере заявив на спільному брифінгу за підсумками зустрічі з Володимиром Зеленським у Києві 1 липня.

“Я прибув, щоб заявити про підтримку народу України. Норвегія передасть 1 мільярд євро до кінця цього року чи на початку 2023 року на потреби людей”, – сказав Стере.

Він пообіцяв, що Норвегія поставить Києву три реактивні установки М270 і додав, що попросить керівництво газодобувних компаній розглянути питання про постачання природного газу в Україну.

“Президент раніше і тепер на зустрічі зі мною порушив питання газових потреб України. І я донесу цей запит удома, в Норвегії та передам його компаніям. Знову ж таки, вони забезпечують максимально можливі (обсяги газу до Європи – ред.), але я вважаю, що це дуже важливе повідомлення, і я зроблю це на прохання президента”, – наголосив глава уряду Норвегії.

“Обговорили з Йонасом Гаром Стере посилення тиску санкцій на агресора, подальшу оборонну підтримку. Порушили питання відновлення нашої держави після війни. Для нас важливо, що пан прем’єр-міністр відвідав райони, що постраждали від російської окупації на Чернігівщині, і на власні очі побачив наслідки злочинів”, – своєю чергою сказав президент України Володимир Зеленський.

Раніше ми писали, що Норвегія планує передати Україні три гусеничні реактивні установки MLRS (Multiple Launch Rocket System) M270, а Італія постачатиме нашій країні важке озброєння, на рівні гаубиць, які передають нам Німеччина та Нідерланди.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *