Закупівля снарядів для ЗСУ – ЗМІ розкрили гру Росії перед війною

В України закінчуються артилерійські снаряди частково через таємну російську кампанію залякування і саботаж, атаки ключових складів боєприпасів у Східній Європі.

Про це пише видання Washingtonpost.

Як зазначила виданню заступниця міністра оборони Ганна Маляр, бойові дії на сході та півдні України майже повністю залежать від артилерії, а нестача снарядів посилила те, що і раніше було невідповідністю на полі бою проти армії РФ з великою кількістю зброї. Росія випускає понад 60 тисяч снарядів щодня, що у 10 разів більше, ніж ЗСУ.

“Більшість українських артилерійських знарядь сягає часів Радянського Союзу, а це означає, що вони використовують ті ж снаряди калібру 122 мм і 152 мм, що й Росія”, – зауважує вона.

За словами Маляр, навіть якщо всі дадуть Україні боєприпаси, їх все одно буде недостатньо, адже ЗСУ використовує більше 152 мм снарядів, ніж виробляється у світі за день.

Американські гаубиці стріляють 105-мм та 155-мм снарядами. Західні країни дали Україні велику їх кількість, проте обмежену кількість систем. А Україні, як і раніше, не вистачає коштів, щоб цілком замінити своє старе обладнання радянських часів озброєнням стандарту НАТО.

Йде свого роду тіньова війна за те, що є на світовому ринку 152-мм снарядів. Країни, які ще мають запаси 152-мм снарядів, — це в основному колишні радянські республіки, багато з яких не наважуються продавати їх Україні, оскільки підтримують тісні зв’язки з Росією.

“Росіяни дуже старанно працювали над тим, щоб ми не могли підписати контракти… і щоб ми не доставили сюди снаряди“, – каже вона.

До всього, за словами військових аналітиків, Росія давно знала, що у затяжній війні на виснаження проти України у Києва можуть закінчитися боєприпаси, додала представниця Міноборони.

За інформацією чеської влади, 2014 року, після того, як РФ вперше вторглася в Україну, члени елітного підрозділу російської військової розвідки 29155 саботували зберігання боєприпасів на складах у Чехії. А наступного року члени того ж підрозділу використовували нервово-паралітичну речовину, щоб отруїти болгарського керівника з виробництва зброї, який розповів, що зберігав боєприпаси на чеських об’єктах та продавав зброю, свідчать дані британської слідчої організації Bellingcat.

Окрім того, російські диверсанти також підозрюються в організації чотирьох вибухів на складах зброї у Болгарії у 2011-2020 роках. У болгарській прокуратурі кажуть, що РФ прагнула зірвати постачання в Україну та Грузію.

Також російські та сепаратистські диверсанти розширили свої дії на території України, що призвело до серії вибухів на складах боєприпасів.

“Російське агентство військової розвідки, ГРУ, схоже, провело кампанію по всій Європі, намагаючись припинити постачання боєприпасів на Україну. Ймовірно, вони робили це завбачливо”, – зазначає видання, цитуючи військових аналітиків.

Нагадаємо, що раніше прем’єр Борис Джонсон заявив, що країни Заходу мають підтримувати Україну у війні проти Росії, яка може затягтися на кілька років. Він назвав чотири пункти, які дозволять українським військовослужбовцям вистояти проти ЗС РФ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *