Переговори про мир України та Росію – Лукашенко отримав відмову стати посередником

Білорусь не може бути посередником у мирних переговорах між Україною та Росією, оскільки вона сприяли вторгненню російських окупантів, надаючи свою територію, інфраструктуру та розвіддані.

Про це заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк у новому інтерв’ю для “Дзеркала”.

Самопроголошений президент Білорусі Лукашенко виступив у повномасштабній війни проти України на боці агресора, тобто Росії. Однак зараз він намагається дистанціюватися від РФ, увійшовши в переговорний процес як нейтральна сторона.

“Якщо війна закінчиться правильно, поразкою Росії, то Білорусь у рамках міжнародного права настає великої відповідальності, зокрема особисто у пана Лукашенка. Він дуже хитрий і довго перебуває при владі. Лукашенко інтуїтивно відчуває, де і як треба повернутись для того, щоб уникнути максимальної відповідальності”, – пояснив мотиви Білорусі Михайло Подоляк.

За юридичними формулами, поведінка Білорусі засвідчила, що вона країна-салітет, яка зробила все для уможливлення наступу російських окупаційних військ на півночі України.

“Мені здається, пан Лукашенко не розуміє, як працює міжнародне право і що воно не має терміну давності щодо воєнних злочинів. Одна річ, коли ти танцюєш, добиваючи опозицію, закриваєш ЗМІ та позбавляєш людей конкурентної політичної системи, а інша, коли юридично будуть доведені факти співучасті у тих чи інших воєнних злочинах. Все, що відбувалося на Київщині, робили російські військові частини, які заходили з території Білорусі. Я хочу, щоби офіційні особи Білорусі почали про це думати”, – наголосив радник глави ОП.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що Білорусь претендує на роль посередника в переговорах, однак повсякчас робить скандальні заяви: цього разу Лукашенко припустив, що білоруським військам доведеться воювати за захід України, щоб її “не відтяпав Захід”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *