Переговори Зеленського та Шольца – як розвиваються відносини двох лідерів

Проблема переговорів Берліна з Києвом, зокрема полягає в тому, що німці на ментальному рівні не люблять, коли їх критикують. Україна ж захищається проти РФ і змушена закликати партнерів про підтримку. Тоді як в Німеччині вважають, що робиться це занадто емоційно і виглядає грою на публіку.

Про такі нюанси розповів асоційований науковий співробітник Інституту європейської політики у Берліні Віктор Савінок.

Він зазначив, що на тлі фраз щодо недовіри Берліна до українського президента Володимира Зеленського переговори стали непублічними, як і певні контакти.

“Наприклад, багато говорилося про попередню каденцію, і про те, що у Меркель були добрі робочі відносини із Порошенком, а от із Зеленським вони були прохолодними. Мабуть, в цьому є доля правди. Наприклад, якщо подивитися, у який спосіб у Берліні сприймають українського посла Андрія Мельника, і те що з ним ціла низка офіційних посадовців практично не контактує, або ж контактує через дуже формальні канали. Показовим є те, що міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок з 24 лютого не знайшла часу щоби поспілкуватися з Мельником особисто. І я думаю, що це може частково екстраполюватися і на українського президента”, – зауважив експерт.

За його словами, оскільки німці ментально не сприймають критику, особливу емоційну, то спостерігається фрустрація від заяв президента України, зокрема після виступу в Бундестагу, головно – серед соціал-демократичної партії. Він переконаний, що проблема із сприйняттям вимог і прохань існує, однак у Німеччині не усвідомлюють, що від ефективності захисту України залежить безпека партнерів.

“Тобто існує певна проблема із сприйняттям вимог і прохань України про підтримку, однак є дві речі, які необхідно враховувати. По-перше, Україна захищається, і звертається до партнерів про підтримку. По-друге , від того, наскільки ефективно буде захищатися Україна, залежить і безпека цих самих партнерів. Оскільки якщо Україна не буде в стані захиститися, Росія піде далі. Чомусь це недооцінюють, і вважають що представники України в Берліні чи посол України занадто емоційно поводяться або ж грають на публіку, замість того, щоби вести дебати про якісь суттєві речі“, – наголошує Віктор Савінок.

Він додав, що часто через неефективність дебатів, які ведуться на офіційному та неофіційному рівні, українським посадовцям нічого не лишається, крім використання медіапростору, публічного оголошення проблеми і звернення до урядовців, для того, щоб змусити їх знайти рішення.

Більше читайте в матеріалі “Апострофа”: Танковий демарш: як переконати Берлін не зволікати з поставками

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *