Відставка Денісової – які причини були для її звільнення

Нещодавно відбулося звільнення уповноваженої ВР з прав людини Людмили Денісової за ініціативою депутатів від “Слуги народу”, які аргументували це невиконанням обов’язків Денісовою.

Про те, чому це зробили саме зараз і з яких насправді причин, з’ясовував “Апостроф”.

Головними причинами звільнення уповноваженої з прав людини назвають невиконання своїх функцій, безучасність в обмінах полоненими та організації гуманітарних коридорів.

“Мені дорікали, що я не працювала для обміну полонених та організації гуманітарних коридорів. Але мене не долучали до цього, не допускали. Я дзвонила пані Верещук, пропонувала допомогу, пропонувала контакти з російською колегою Москальковою. На що Верещук мені сказала, що впораються самі і прямо працюють. Що мені ще потрібно було робити?”, – запевняла ексомбудсменка.

Як відомо, профільний комітет Верховної Ради зазначив, що не мав претензій до роботи Денисової і тому не давав рекомендації про звільнення, натомість просто передав до сесійної зали для ухвалення рішення.

Найбільше критикували Денісову українські журналісти, які були не задоволені її риторикою щодо сексуальних злочинів російських окупантів під час війни, оскільки вважали жорстоким давати детальну інформацію про зґвалтування дітей без доказів. Журналісти навіть підписали відкрите звернення до Денісової з проханням скоригувати комунікацію відповідно до етики поширення такої чутливої інформації, однак без вимоги піти у відставку.

Водночас політтехнолог Олексій Голобуцький вважає, що справа в політичній боротьбі, яка майже не припинялася з початку вторгнення.

“Денісова зайняла досить активну медійну позицію, що логічно з її посадою, коли протягом трьох місяців постійно порушуються права людей. Але вона далека від нинішньої влади, не озвучувала, очевидно наративи, які розробляє Офіс президента для своїх спікерів. Претензія, яку їй висловили офіційно з приводу надмірної уваги до деталей згвалтувань дітей російськими військовими, частково обґрунтована – такі речі потрібно доводити, щоб це не виглядало як постійний хайп. Проблема в тому, що не вона сама таким займається”, – пояснив експерт.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що омбудсменку Людмилу Денісову звинувачували в “зливі” інформації окупантам про сирітські прихистки в Херсоні.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *