Санкції проти Росії – ЄС домовився про часткове ембарго нафти

Лідери країн Євросоюзу погодили часткову заборону на імпорт російської нафти та інші обмеження в рамках шостого пакету санкцій проти Росії за її повномасштабну війну проти України.

Про це в Twitter повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель.

Згідно з досягнутими домовленостями, Євросоюз може заборонити ввезення близько двох третин російської нафти, яку він купував раніше.

Це скоротить величезне джерело фінансування для її військової машини“, – зазначив Мішель, додавши, що це стане “максимальним тиском на Росію з метою припинення війни”.

Шостий пакет санкцій проти Росії включає відключення від SWIFT найбільшого російського банку “Сбербанк”, персональні санкції проти відповідальних за військові злочини в Україні осіб, а також заборону трансляції в ЄС ще трьох російських державних мовників.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн написала у Twitter, що вітає прийняте рішення про нафтове ембарго. Вона уточнила, що завдяки цьому імпорт нафти до ЄС із Росії до кінця року скоротиться приблизно на 90%.

Вона додала, що країни-члени Євросоюзу “домовилися про те, щоб якнайшвидше покінчити із залежністю від російського газу, нафти та вугілля”.

Це включатиме такі кроки:

  • збереження енергії;
  • відхід від російського викопного палива;
  • великі інвестиції у відновлювані джерела енергії;
  • фінансування у розмірі 300 млрд євро, більша частина з яких надійде до Фонду відновлення та порятунку економіки.

Як повідомляв “Апостроф”, раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав умову зняття санкцій з Росії – для цього РФ доведеться домовлятися з Україною.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *