Битва за Донбас та наступ ЗСУ на півдні – онлайн війни 31 травня та карти бойових дій

Уже 97-ту добу триває повномасштабна війна Росії проти українського народу. Окупанти продовжують штурмувати Сєвєродонецьк, битва за місто, на думку ряду військових експертів, наближається до розв’язки. Напередодні українським військам у Херсонській області вдалося вибити рашистів із села Миколаївка та завдати їм значної шкоди.

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 30 травня


10:14 Сьогодні в Полтаві проходять навчання. Якщо почуєте звуки пострілів чи вибухів, зберігайте спокій.

09:46 Російські окупанти контролюють частину Сєвєродонецька та планують операцію з зачистки території навколишніх сіл, заявив голова Луганської ОВА Гайдай.

09:21 Після ефективного використання безпілотників Bayraktar TB2 українськими силами проти російської артилерії й бронетехніки, літальні апарати стали “замовленням номер один” у Туреччині. Про це заявив керівник фірми Baykar Сельчук Байрактар. Зараз Baykar працює над TB3, який має складні крила і може злітати або приземлятися на авіаносцях з короткою злітною смугою, а також безпілотним бойовим літаком під назвою MUIS або Kizilelma. Перший планують презентувати до кінця року, другий почнуть випробовувати у 2023.

08:58 Окупанти вночі завдали ракетного удару по Слов’янську, в результаті якого щонайменше троє людей загинуло, шестеро поранені.

08:37 Більше ніж 689 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. Станом на ранок 31 травня офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося – 243. Зросла кількість поранених – 446.

08:20 Сергій Гайдай повідомив про двох загиблих та троє поранених в Лисичанську. Росіяни штурмують в районах Сєвєродонецька та Тошківки, зруйнували дитсадок в Гірському.

08:09 НАТО ухвалило декларацію, у якій вимагає:

  • підтримати Україну на шляху до євроатлантичної інтеграції;
  • наростити постачання важкого озброєння, зокрема систем ППО, ПРО, протикорабельних систем й артилерії;
  • посилити обмін розвідувальною інформацією.

07:56 За останніми Osint-даними, російські окупанти контролюють приблизно 50% Сєвєродонецька.

07:36 Євросоюз і члени G7 погодили виділення 9 млрд євро на відновлення України, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель. Він назвав це “сильною і конкретною підтримкою відбудови України”.

07:33 “Укрзалізниця” призначила на сьогодні один евакуаційний поїзд:

16:30 №234/233 Покровськ – Дніпро – Львів

Час відправлення може змінитися.

07:20 Американський генерал Марк Міллі заявив, що зараз йдуть “визначальні оперативні бої” між українськими силами та російськими загарбниками на сході України. Наступні кілька тижнів здебільшого визначатимуть подальший розвиток війни.

06:58 За даними Генштабу ЗСУ, ворог продовжує штурмувати Сєвєродонецьк та Тошківку. На Бахмутському напрямку ворог веде штурмові дії в районах населених пунктів Золоте, Комишуваха, Ниркове, Берестове, Покровське, Доломітне.

06:40 Оновлена карта бойових дій:

06:37 Україна отримає нові партії високоточних керованих ракет MLRS, але не зможе ними стріляти вглиб російської території.Про це заявив експерт з міжнародних відносин, дипломат Майкл Макфол, а також зазначив анонімний американський високопосадовець, на якого посилається The Washington Post. Типові ракети MLRS вражають цілі на відстані близько 70 км. Саме їх США збираються постачати в Україну.

06:34 Лідери країн Євросоюзу домовилися про часткову заборону на імпорт російської нафти. За домовленостями, Євросоюз може заборонити ввезення близько 2/3 російської нафти, яку він купував. Крім того, у шостому пакеті санкцій будуть й інші заходи, у тому числі відключення від SWIFT найбільшого російського банку “Сбербанк”, персональні санкції проти відповідальних за військові злочини в Україні осіб, заборона трансляції в ЄС ще 3 російських державних мовників.

06:32 На півдні країни ЗСУ за останню добу знищили 78 рашистів, 8 танків, 2 гаубиці, самохідну гармату “Піон”, 2 реактивних системи залпового вогню “Град”, 5 одиниць броньованої та 2 – автомобільної техніки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *