Бізнес в Україні у воєнний час – яких заходів треба вжити для регулювання

Україна вирішила поділити свою територію на три економічні зони задля ефективнішого подолання кризи української економіки. У зв’язку з цим владі необхідно вжити ефективних заходів у сфері регулювання бізнесу.

Про способи покращення економічної ситуації за допомогою держрегулювання розповів “Апострофу” директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Наразі більшість державних електронних реєстрів відключено, водночас як відкриття реєстру принаймні в тилових регіонах може значно пожвавити економіку.

“У більшості випадків це було правильним кроком для того, щоб не допустити зловживань на тимчасово окупованих територіях. Однак, наприклад, незрозуміло, чому закрито реєстр податкових накладних. Через неможливості роботи з ним велика кількість підприємств сьогодні не можуть отримати податковий кредит, що спричиняє величезні втрати, і в багатьох випадках призводить до зупинки виробництв, які могли б успішно працювати, давати людям робочі місця та наповнювати бюджет”, – пояснив свою пропозицію Несходовський.

За його словами, у регіонах, де існує надлишок робочої сили через прибуття великої кількості переміщених осіб, було б доцільно потурбуватись про створення нових вакансій завдяки ряду заходів, які б їх забезпечили.

“Цілком логічним кроком було б здешевлення для підприємства витрат на нові робочі місця. Наприклад, скорочення для таких працівників податку на доходи фізичних осіб. Це скоротило б витрати підприємств і дозволило б їм більше інвестувати у розширення виробництва”, – сказав експерт.

Окрім цього, важливим напрямком роботи в тилу є допомога бізнесу у створенні логістичних ланцюжків замість тих, що були знищені унаслідок воєнних дій та блокування морських портів.

“Уряд має максимально сприяти ввезенню в Україну сировини, необхідної для роботи наших підприємств. А також допомагати у пошуку ринків збуту та розробці маршрутів експорту вітчизняних товарів”, – наголосив Несходовський.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що податок у розмірі 2%, який ввели на час воєнного стану, можуть зберегти і після завершення війни за деяких умов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *