Штурм Азовсталі та санкції проти Росії – онлайн війни 6 травня – останні новини

Повномасштабна війна Росії проти української армії та народу триває 72-й день. З 24 лютого окупанти вже втратили понад 24 тисячі людей та тисячі одиниць бойової техніки.

6 травня ворог продовжив штурм “Азовсталі”, який триває вже третій день. Також сьогодні мають ухвалити найважливіші санкції проти Росії в Євросоюзі.

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 5 травня


21:35 Сьогодні відбулася евакуація цивільних із “Азовсталі”. З Маріуполя вдалося витягнути 50 жінок, дітей та літніх людей. Завтра вранці евакуаційна операція продовжиться.

21:30 У Харківській області – свіжа партія полонених орків. Набір той самий — вкрадене золото, якісь дрібнички та стародавні телефони.

21:05 А в російському Білгороді знову “бавовна” та займання. Час їм занепокоїтися проблемою куріння в недозволених місцях.

21:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний став першим кавалером Хреста бойових заслуг.

20:55 Арестович розповів, що найбільше сил окупанти зосереджують у напрямку від Ізюму до Краматорська та Слов’янська: просування противнику не вдається.

Влада докладає величезних зусиль, аби допомогти воїнам “Азовсталі” політико-дипломатичним шляхом: він єдиний можливий.

ЗСУ просунулися на Харківському та Херсонському напрямках. Втрати окупантів за добу:

  • +200 особового складу
  • +18 танків
  • +35 ББМ
  • +3 артилерійських систем
  • +2 РСЗВ
  • +3 літаків
  • +12 БПЛА

20:25 Незаконний “президент” окупованого Росією Придністров’я Вадим Красносільський заявив, що “ПМР” дотримується нейтралітету щодо ситуації в Україні і не збирається на неї нападати.

20:05 Українські десантники знищили два ворожих танки та БМП разом з екіпажем.

19:45 Байден підпише законопроект про ленд-ліз щодо України 9 травня, повідомила Псакі.

19:30 Китайські IT-компанії залишають російський ринок через санкції США. Серед цих компаній WSJ називає Lenovo Group Ltd. та Xiaomi Corp.

19:10 У психіатричній лікарні населеного пункту Малотокмацький Ростовської області, яка частково передана у користування збройним силам Росії, перебуває до 800 поранених та до 200 тіл загиблих військовослужбовців противника.

18:50 ЗСУ відновили контроль над значною частиною Харківщини. Генштаб ЗСУ повідомляє про відновлення контролю над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестаково, Перемога та частиною села Черкаські Тишки у Харківській області.

18:15 Ой, як невдобно вийшло…

18:05 Володимир Зеленський закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца приїхати до Києва 9 травня. За словами глави української держави, це буде дуже потужним політичним кроком.

17:55 Відбувся черговий обмін полоненими. Окупанти повернули Україні 41 людину, включаючи 11 жінок. Додому повертаються 28 військових і 13 цивільних. Серед звільнених є настоятель храму Православної церкви України.

17:50 Екіпаж російського ракетного крейсера “Москва” був “сліпий” і не готовий до української ракетної атаки, внаслідок якої затонув флагман Чорноморського флоту РФ. Як виявилося, всі радари перебували у звичайному положенні, тому крейсер не міг бачити загрозу від двох видів зброї.

17:45 Біля захопленої Кремінної Луганської області війська Росії намагаються форсувати Сіверський Донець, місто наповнене технікою окупантів.

17:36 Блокада чорноморських портів України поряд з інфраструктурними проблемами перешкоджає експорту майже 25 мільйонів тонн зерна. Якщо не відкриється пшеничний коридор, нам забракне потужностей для зберігання нового врожаю.

17:21 У мережі з’явилося відео, імовірно, російського фрегата “Адмірал Макаров”, який димів після удару протикорабельної ракети “Нептун”.

16:50 Під час режиму припинення вогню, на території заводу “Азовсталь” росіяни з ПТРК підбили автомобіль, який рухався до цивільних для їх евакуації з заводу. В результаті обстрілу один боєць загинув і шестеро були поранені.

16:40 На 8-9 травня запроваджувати комендантську годину в Києві та області військове командування поки не планує. Однак, якщо хтось захоче покласти квіти, може це зробити в приватному порядку. Також у ці дні буде посилено патрулювання в місті, охорона громадського порядку.

16:30 Секретар генради “Єдиної Росії” Андрій Турчак під час поїздки до Херсона заявив, що “Росія прийшла у Херсон назавжди, у цьому не повинно бути жодних сумнівів, жодного повернення в минуле не буде“.

Якось сильно він у себе повірив… Хай би до Чорнобаївки з’їздив, чи що…

16:18 На Харківщині взято у полон 11 снайперів рф, які обстрілювали позиції ЗСУ.

16:03 На Хрещатику в центрі Києва журналісти “Апострофа” помітили дівчину з незвичайним плакатом: “Обійми, якщо Путін – **йло!”. Громадяни підходили і залюбки обіймалися з нею.

Фото: Роман Петушков

15:50 Росіяни намагаються оточити Сєвєродонецьк через прилеглі селища, заявив керівник міської військово-цивільної адміністрації Олександр Стрюк.

15:45 Канцлер Германии Олаф Шольц заявил, что Путин не должен выиграть войну против Украины и не выиграет ее, поскольку это создаст риск международного произвола.

15:40 Росія розробляє законодавчі зміни для усиновлення українських дітей. У Держдуму РФ вже внесено законопроект про спрощену реєстрацію дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

15:23 Ліси та лісопарки столиці киянам заборонив відвідувати на період воєнного стану міський голова Віталій Кличко. За порушення штрафуватимуть.

15:10 Українців попередили про провокації на 9 травня

14:56 Загинув 1 боєць “Азова”, 6 поранено

“У режимі припинення вогню, на території заводу «Азовсталь» росіянами, застосувавши ПТРК, було підбито автомобіль. Цей автомобіль рухався до цивільних для того, щоб їх евакуювати з території заводу. Внаслідок обстрілу 1 боєць загинув та 6 поранено”, – йдеться у повідомленні “Азова”

14:22 CNN публікує відео, зняте безпілотником над українським містом Попасна, яке показує масштабні руйнування внаслідок ударів російської армії.

13:45 Половину території України забруднено мінами або снарядами.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що понад 300 тисяч квадратних кілометрів території України забруднені мінами чи снарядами, які не розірвалися.

13:33 ЄС схвалить шостий пакет санкцій проти РФ, який включає нафтове ембарго, найближчим часом

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн: Переговори рухаються у правильному напрямку, навіть якщо трохи затягуються.

Bloomberg раніше написав, що в ЄС готові піти на поступки та дозволити Угорщині та Словаччині купувати російську нафту до кінця 2024 року, а Чехії – до червня 2024 року.

13:24 Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що якщо не вдасться домовитися про ембарго на російську нафту, то наступного тижня буде скликано зустріч глав МЗС країн Євросоюзу – повідомляє Reuters.

12:44 ЗСУ збили російський безпілотник на Дніпропетровщині – інформацію підтвердив голова ОДА Валентин Резніченко.

12:33 З території Білорусі вилетіла ракета! – повідомляє моніторингова група “Білоруський Гаюн”

12:20 У Зміїного горить російський фрегат – ЗМІ

Вибух із подальшим горінням стався на борту російського фрегата проекту 11356Р типу “Буревісник”, який знаходиться поблизу острова Зміїний.

Як повідомляє ЗМІ, над цим районом акваторії Чорного моря зараз кружляє ворожа авіація, на допомогу кораблю з тимчасово окупованого Криму вийшли рятувальні судна.

За попередньою інформацією, корабель був уражений українським ПКР “Нептун”.

11:48 Попередньо у Дніпрі спрацювала ППО

11:36 У Дніпрі прогримів потужний вибух

11:22 Керівництво невизнаного Придністров’я продовжує надсилати сигнали, що у війну втягуватися не хоче.

«Глава» Придністров’я Вадим Красносільський заявив, що добиватиметься визнання «республіки» світовою спільнотою не через військові дії, а шляхом переговорів.

11:09 Білоруський суд дав росіянці Софії Сапезі 6 років колонії – у 2021 році її затримали разом із головним редактором NEXTA Романом Протасевичем

10:41 Повне ембарго на російську нафту буде запроваджено Євросоюзом через 9 місяців – повідомив єврокомісар з питань економіки Паоло Джентілоні.

10:13 Бої за «Азовсталь» продовжуються

Завод та позиції українських військових у Маріуполі знаходяться під постійними обстрілами окупантів

9:46 Японія вводить додаткові санкції проти Росії – CNN.

Санкції включають заморожування активів близько 140 росіян. Також Японія розширить список російських банків, щодо яких діятимуть санкційні заходи, – оголосив прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

9:15 Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що Німеччина поставить Україні сім самохідних гаубиць на додаток до п’яти гаубиця, які вже пообіцяли голландці.

9:06 Глава Офісу президента Андрій Єрмак пише про ситуацію з евакуацією цивільних із “Азовсталі”.

“Ми провели черговий етап складної операції з евакуації… можу сказати, що нам вдалося вивезти майже 500 цивільних, – зазначив Єрмак. – Україна продовжує робити все, щоб урятувати всіх мирних жителів та військових”.

Єрмак також подякував за допомогу ООН, яка, як відомо, виступила посередником і гарантом операції з евакуації.

8:42 Під обстрілами сьогодні вночі опинилися Криворізький та Синельниківський райони.

Удар проводився з «Градів» і припав по Зеленодольській та Широківській громаді. Обстріляли два села, потерпілих нема.

Також «приліт» був у Покровській громаді. Ракета впала у поле, постраждалих також немає.

8:02 З “Азовсталі” та прилеглих районів вдалося евакуювати близько 500 мирних жителів – повідомляє генсек ООН Антоніу Гутерріш

7:50 Постпреди ЄС 6 травня обговорять новий пакет санкцій проти Росії, повідомляє порядок денний засідання

7:40 У Маріуполі триває блокування підрозділів Сил оборони у районі “Азовсталі”.

Як повідомили в Генштабі, в окремих районах за підтримки авіації рашисти відновили штурмові дії з метою взяття під контроль території заводу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *