Ленд-ліз для України – чому це важливо

У четвер, 28 квітня, Палата представників США проголосувала за законопроект про ленд-ліз для України. Після годинних дебатів 417 членів Палати підтримали це рішення.

Про те, що це означає і наскільки важливим є ленд-ліз для України, повідомляє “НВ”.

Під ленд-лізом ( офіційно — Закон про сприяння обороні Сполучених Штатів) мається на увазі програмна політика, в рамках якої союзникам США постачаються озброєння, продовольство, боєприпаси, пальне та інші необхідні в умовах воєнного часу речі, причому робиться це за максимально швидкою та спрощеною процедурою . Цей закон був прийнятий ще 1941 року і діяв до кінця Другої світової війни.

Тоді Сполучені Штати постачали допомогу Великобританії та її країнам-сателітам (колонії Британської імперії та залежні території), французькому опору, Китаю, Радянському Союзу та іншим союзникам у боротьбі з країнами “Осі” (Німеччина, Італія, Японія та їх союзники, а також території).

Через 80 років закон про ленд-ліз знову став актуальним з урахуванням повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України. За словами британського юриста та професора права в Лондонському міському університеті Алана Райлі, програма ленд-лізу “привела до величезної мобілізації американської економіки для забезпечення колосальної кількості постачання та техніки, необхідних для ведення війни”.

Відповідно до умов ленд-лізу, союзники могли використовувати зброю та техніку доти, доки вони не будуть знищені, або ж повернуть озброєння в США після війни, якщо частина обладнання та транспортних засобів залишаться без пошкоджень. Але на практиці небагато одиниць американської зброї та техніки повернули до Штатів.

Тим не менш, договори щодо ленд-лізу з союзниками США передбачали погашення боргів не лише грошима, а й спільними діями щодо створення нового лібералізованого політичного та економічного порядку у повоєнному світі. Для України після перемоги над Росією це буде дуже важливо.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що президент США Джо Байден запросив у Конгресу колосальну суму для допомоги Україні – йдеться про 33 млрд доларів. Ця сума включає 20 млрд на військову допомогу і допомогу в забезпеченні безпеки. З них 5 млрд. виділяються у вигляді додаткових повноважень на виділення коштів, 6 млрд. – на ініціативу сприяння безпеці України та 4 млрд. – на програму іноземного військового фінансування Держдепартаменту США.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *