Переговори Зеленського та Петкова – стали відомі домовленості

Сьогодні, 28 квітня, президент України обговорив з прем’єр-міністром Болгарії оборонну, енергетичну та логістичну допомогу та підтримку України на шляху до ЄС.

Про результати переговорів повідомили на офіційному сайті глави української держави.

Володимир Зеленський висловив подяку Кирилові Петкову за те, що Болгарія, як і весь цивілізований світ, сьогодні є солідарною з Україною.

За його словами, під час сьогоднішньої зустрічі з прем’єром Болгарії було ініційовано налагодження взаємодії щодо ремонту української військової техніки на болгарських виробничих потужностях.

Також порушувалося питання взаємодії в енергетичній сфері. За словами глави держави, Україна готова постачати електроенергію до Болгарії, а також зацікавлена у диверсифікації постачання газу в регіоні, зокрема, із використанням можливостей Трансбалканського газопроводу спільно з болгарською стороною.

Крім того, як повідомив президент, досягнуто домовленості щодо налагодження транспортування аграрної продукції з України через болгарський порт Варна на Чорному морі. Наша країна надасть необхідне сприяння для вирішення у найкоротші терміни питання з болгарським судном, заблокованим у порту міста Чорноморська.

Під час зустрічі співрозмовники приділили особливу увагу руху України до членства у Євросоюзі. Глава держави висловив подяку прем’єр-міністрові Болгарії за чітку та послідовну підтримку європейського майбутнього України.

Також Зеленський наголосив на готовності Болгарії взяти участь у повоєнному відновленні нашої країни, зокрема, одного з південних регіонів. Він наголосив, що високий рівень співпраці України та Болгарії та щире порозуміння доводять, що ми одна європейська сім’я, яку об’єднує спільне минуле та, найголовніше, спільне майбутнє.

У свою чергу, прем’єр-міністр Болгарії Пєтков наголосив на підтримці України. Він зазначив, що його країна готова сприяти експорту електроенергії з України, а також може запропонувати порт Варна як логістичний хаб, зокрема для борошна, та допомогти у використанні Трансбалканського газопроводу.

“Для Болгарії важливо, щоб Україна прямувала до Євросоюзу. Настав час сказати, що Україна належить до ЄС та європейської сім’ї. Ми повинні дати чіткий сигнал і вказати чіткий шлях. У вас є підтримка Болгарії”, – резюмував Кирило Петков.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Болгарія після початку війни в Україні надіслала російських дипломатів .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *