Постачання зброї Україні зі США – Держдеп анонсував РСЗВ та артилерію

Вашингтон надає Україні стільки зброї, скільки може, підлаштовуючись під потреби ЗСУ. Якщо раніше для стримування російських військ потрібні були “Стінгери” та “Джавеліни”, то зараз Київ потребує постачання РСЗВ, гаубиць та бронетехніки. І це постачання вже розпочалося.

Ленд-ліз для України: гучна назва або реальна допомога

Про це заступник держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд розповіла “Європейській правді”.

Вона заявила, що США надали Україні озброєння вже на понад 4 мільярди доларів, а в останньому пакеті допомоги вже є реактивні системи залпового вогню, а також артилерія. Зазначимо, що про це раніше просила наша країна, вважаючи, що таке озброєння зможе переламати ситуацію на фронті.

“Ми використовуємо термін shopping list, тобто “список бажаних покупок”, який нам надали українські військові та президент Зеленський. На кожному етапі війни ми намагаємось підлаштувати те озброєння, яке ми надсилаємо до потреб Збройних сил України”, – зазначила Нуланд.

На її думку, успіхи на полі бою, які демонструють українці, насамперед є результатом сміливості, мужності та неймовірного професіоналізму. Водночас представник Держдепу вважає, що в цьому є і заслуга США, які змогли надати необхідне озброєння на різних стадіях війни.

“Був період, коли вам для ефективної оборони були потрібні “Стінгери” і були потрібні “Джавеліни”, щоб стримати наступ російських танків. Це було на початку (російського вторгнення – ред.) і це те, що ми тоді посилали”, – сказала вона.

Нуланд додала, що зараз у Києва інші потреби – нашій країні потрібна далекобійна зброя, така як гаубиці, та більше протитанкової зброї та транспорту, зокрема броньована техніка, і все це Вашингтон надає Україні.

“Системи РСЗВ ми вже постачаємо. І не лише ми стали це робити. Крім того, ми зараз працюємо з іншими союзниками НАТО, щоб Україна отримала більше реактивних систем”, – поінформувала вона.

Також заступник держсекретаря США наголосила, що “змінами на полі бою Україна повідомляє нас про свої потреби, а ми надаємо стільки з цього переліку, скільки ми можемо”.

Читайте також матеріал “Апострофа”: ”Українські помилки” Вашингтона: чим Байден ризикує розплатитись за свою непослідовність

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *