Бої за Донбас та евакуація з Маріуполя – онлайн війни 21 квітня – останні новини

Вже 57-й день на території України триває повномасштабна війна із російськими окупантами. У цій війні ворог зазнає нищівних втрат, але продовжує накопичувати війська для наступу на Донбас.

Також станом на ранок 21 квітня ворог накопичує сили для того, щоб спробувати взяти в оточення українські війська у Донецькій та Луганській областях.

“Апостроф” продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 20 квітня

_________________________________________________________________

20:00 На Дніпропетровщині були три ракетні удари по залізничній інфраструктурі у Новомосковському районі. Загиблих та поранених немає.

Знищено залізничне полотно і контактна мережа, зазначає голова ОВА Валентин Резніченко. Поки невідомо, чи вдасться відновити рух залізницею.

19:30 Російські окупанти захопили 22 об’єднані територіальні громади у Харківській області. 34 ОТГ контролює українська влада, каже голова Харківської ВЦА Олег Синєгубов. На частині захоплених територій росіяни встановили окупаційний режим, частину — використовують як транзитну зону.

18:25 Президент Зеленський на брифінгу з прем’єром Іспанії Педро Санчесом та прем’єром Данії Метте Фредріксеном назвав два шляхи деблокади Маріуполя. “Є військовий шлях. До нього потрібно готуватися, і ми готуємось бути потужними, і тут потрібна допомога наших партнерів. Самим нам складно”, – сказав Зеленський.

Інший шлях, за словами президента, це дипломатичний та гуманітарний, який можна здійснити швидко, і Україна запропонувала РФ багато варіантів обміну через посередників, як мінімум, поранених.

18:10 Сьогодні піротехніки ДСНС вилучили російські авіабомби ФАБ-500 та ФАБ-250 у Чернігові та його околицях.

17:53 До Запоріжжя прибули лише 76 біженців з Маріуполя. Решті не дали виїхати, каже Ірина Верещук. А тим часом розпочалось бомбардування “Азовсталі” та бій біля трамвайного депо в Маріуполі – радник мера Андрющенко.

17:48 У Донецькій області знайшли уламки збитої “надсучасної” російської ракети Х-59МК2, вартістю приблизно 30 млн рублів.

17:30 Вашингтон надасть додаткові 500 млн доларів українському уряду для стабілізації економіки.

17:15 Президент США Джо Байден оголосив про додаткову допомогу Україні в галузі безпеки. США спрямовують Україні новий пакет військової допомоги на 800 млн доларів, що включає важку артилерію та 144 тисячі снарядів, а також безпілотники.

17:08 На сайтах представництв так званої ПМР з’явилось звернення жителів Придністров’я до України. Народ “ПМР” підтримує Україну і розуміє, що тільки визволення Придністров’я від російських окупантів принесе мир та процвітання у регіон.

16:55 Зеленський у Києві зустрівся з прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен та прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом. Обговорювали дві теми – військове посилення та повоєнне відновлення України.

Домовилися посилювати тиск санкцій проти РФ. Педро Санчес заявив, що Іспанія спрямує Україні 200 тонн військових матеріалів.

16:47 Прем’єр Денис Шмигаль прибув до Білого дому разом із послом України у США Оксаною Маркаровою. Президент США Джо Байден має намір найближчим часом виступити із заявою про війну Росії і, як очікується, оголосить про додаткову допомогу Україні в галузі безпеки.

16:45 У Німеччині нема табу щодо поставок Україні бронетехніки й іншого озброєння, каже очільниця МЗС Анналена Бербок.

16:40 На пожежі в російській Твері, де розміщено в ЦНДІ військ Повітряно-космічної оборони, котрий розробив ракети “Іскандер”, загинуло п’ятеро людей, ще 20 – постраждали.

16:35 У Киргизстані на 9 травня заборонили виходити із символами Z та V. ДКНБ затримуватиме тих, хто виходитиме з цими символами та порушуватиме кримінальну справу за розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

16:25 Бійці 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади ЗСУ показали, як протитанковий ракетний комплекс “Стугна” з відстані 4,5 км знищує ворожий Т-72.

16:10 Рада проголосувала закон 7275 про спрощення отримання статусу безробітного та призначення допомоги по безробіттю під час війни в цілому (296 голосів).

15:28 Верховна Рада продовжила дію воєнного стану в Україні з 5:30 25 квітня ще на 30 діб.

15:08 Володимир Зеленський готовий до зустрічі з путіним – заявив глава держави, даючи інтерв’ю французькому каналу BFM TV.

За його словами, для цього потрібно, щоб російська сторона сказала фразу про закінчення війни, а також назвала день та місце зустрічі.

14:50 Словенія передасть Україні радянські танки T-72, натомість Німеччина поставить Словенії БМП Marder та бронетранспортери Fuchs – німецьке інформагентство DPA.

14:30 У разі застосування зброї масової поразки Великобританія залишає за собою право самостійно, не консультуючись з іншими країнами НАТО, завдати удару у відповідь, — Борис Джонсон.

14:26 Великобританія оголосила нові санкції проти РФ, вони стосуватимуться керівництва російської армії. До списку потрапили:

– підполковник Азатбек Омурбеков, у заяві вказується, що він причетний до “різанини у Бучі”;

– генерал-полковник Андрій Сердюков, командувач ВДВ;

– генерал-майор Валерій Флюстіков, командувач Силами спеціальних операцій;

– генерал-полковник Микола Богдановський, перший заступник начальника Генерального штабу.

Також під санкції потрапив Олег Білозеров, генеральний директор “Російських залізниць” та екс-депутат Ілля Ківа, який напередодні війни залишив країну і зараз просить політичного притулку в РФ.

14:04 Росіяни контролюють близько половини Попасної Луганської області.

Про це повідомив голова Луганської ВДА Сергій Гайдай.

З початку боїв у Попасній загинули понад 100 людей. У бомбосховищах міста ще залишилося понад 2,5 тисячі мешканців.

“Вуличні бої йдуть без зупинки, люди живуть у бомбосховищах, вийти на вулицю не мають можливості через щільність обстрілів. Вцілілі будинки в Попасній відсутні. На даний час медичну допомогу можуть надати лише військові лікарі”, – пише Гайдай.

13:45 Арестович щодо ситуації на фронті.

Головне:

– Головні зусилля противника – Ізюм, Слов’янськ, Краматорськ. Протягом доби російським військам не вдалося просунутися на жодному напрямку.

– Заяви Путіна і Шойгу про те, що “Азовсталь” не потрібно штурмувати означає те, що фізично війська РФ взяти його не здатні, вони зазнали там величезних втрат.

– Ймовірно, частину військ з Маріуполя перекинули на північ, щоб посилити свої сили, які мають вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей. Ця мета не вдасться Росії, упевнений Арестович.

– Далі на нас чекає позиційна війна: РФ намагатиметься оголошувати перемир’я, вести переговори, створювати гумкоридори і накопичувати сили для наступної фази, але ці сили – термінові. Поки РФ їх готуватиме, Росію зламають санкції та ЗСУ.

13:31 Збили літак на Ізюмському напрямку! У небі два парашутисти, подальша доля їх невідома

13:00 У Запоріжжі зафіксували 2 “прильоти”, – повідомляє Запорізька ОВА

Постраждалих нема.

12:32 Голова Херсонської ОВ Геннадій Лагута в ефірі телеканалу “Дім”:

– будь-які референдуми, проведені в регіоні, будуть незаконними, “якщо це станеться – діятимемо за ситуацією”;

– з боку Дніпропетровської обл. звільнено села, що входять до складу трьох ВТГ;

– На непідконтрольній території ЗС РФ розстрілюють голів територіальних громад та мерів, коли ті відмовляються співпрацювати, “ми їх вивозимо з цих територій”.

12:14 Херсонська обласна прокуратура оголосила підозру у державній зраді одному із депутатів міської ради Херсона. За даними слідства, він облаштовував побут російських окупантів та здавав інформацію про українських захисників.

11:42 Україна ще не отримувала винищувачів іноземних партнерів.

Про це президент Володимир Зеленський заявив у інтерв’ю французькому BFM TV.

“Сьогодні у нас немає винищувачів. Будь-якого виду. У нас є дати та гарантії, але знову ж таки, ми спочатку хотіли б отримати те, що нам обіцяли, і тоді ми будемо вдячні”, – сказав Зеленський у відповідь на питання про постачання обіцяного військового обладнання від партнерів.

11:16 Віце-прем’єр Ірина Верещук зажадала від РФ термінового гуманітарного коридору з маріупольського комбінату “Азовсталь”.

“Там перебувають близько 1000 цивільних та 500 поранених військових. Їх усіх потрібно витягнути з Азовсталі сьогодні!”, – повідомила вона.

Також Верещук закликала світових лідерів та міжнародну спільноту сфокусувати зараз свої зусилля саме на Азовсталі.

11:03 Зеленський заявляє, що зараз ВСУ не можуть розблокувати Маріуполь

Про це він сказав у інтерв’ю французькому каналу новин BFM TV.

Глава держави заявив, що українська влада робить усе можливе, аби розблокувати Маріуполь.

“Питання про те, що йдеться про годинник, – це правда, тому що ми не знаємо, скільки годин або днів вони можуть там протриматися. Щодо нашої армії, – пройти ці окуповані 120 км сьогодні нам не дає техніка Російської Федерації, щоб дійти до військового розблокування міста Маріуполь. Ми сьогодні цього зробити не можемо”, – зазначив Зеленський.

10:39 Литва передала Україні тяжкі міномети

“Ми передали на підтримку Україні важкі міномети, не називатиму кількість, але ми передали багато”, – сказав BNS міністр національної оборони Арвідас Анушаускас.

За його словами, Україні передано не лише ракетний комплекс “Стінгер”, а й інше протитанкове, зенітне озброєння, боєприпаси, гранати, автомати, кулемети та інше.

10:31 Нову 30-метрову братську могилу знайшли під Маріуполем. Про це заявив в ефірі телемарафону міський голова Вадим Бойченко.

“Наші місцеві розповіли, що сьогодні біля Мангуша вони викопали братську могилу і вантажівками привозять тіла, які намагаються приховати там”, – сказав він.

10:06 На Херсонщині сьогодні також можливий гуманітарний коридор, повідомила Ірина Верещук.

“Йдеться про три населені пункти:

смт Високопілля, село Нововознесенське та село Миролюбівка.

Крапки збору:

– смт Високопілля – вул. Визволителів, 112 (біля селищної ради);

– с. Нововознесенське – вул. Шкільна, 28Б (біля селищної ради);

– с. Миролюбівка – вул. Шевченка, 82 (біля школи).

9:41 Втрати російської армії в Україні, за даними Генштабу ЗСУ.

9:24 У Києві з сьогоднішнього дня відновлено рух червоною гілкою метро, повідомляє КМДА.

Потяги прямують без зупинки на станціях “Майдан Незалежності”, “Хрещатик”, “Дніпро”, “Гідропарк”, “Кловська”.

Пересадковий вузол “Хрещатик”-“Майдан Незалежності” залишається закритим.

Крім того, на всіх лініях інтервал руху між поїздами скорочено до 10-15 хвилин.

У КМДА нагадали, що підземні станції продовжують цілодобово приймати людей як укриття.

9:10 У Миколаєві внаслідок обстрілу одна людина загинула. Ще двоє – поранені.

Про це заявив голова Миколаївської ОВ Віталій Кім.

8:13 Голова Луганської ОВ Сергій Гайдай заявив, що у Сєвєродонецьку не залишилося жодного вцілілого продовольчого складу. Місцеві жителі одержують продукти харчування виключно з гуманітарних вантажів.

Гайдай зазначив, що також під час останніх обстрілів було знищено будинки в Рубіжному та Новодружеську, п’ятьох людей вдалося врятувати.

7:54 Литва передала Україні партію важких мінометів на десятки мільйонів євро, пишуть місцеві ЗМІ.

7:35 Сьогодні відбудеться нова спроба евакуації громадян із Маріуполя

7:27 Занадто виснаженою зіткненнями із силами ЗСУ російської армії сил на активні дії на Донбасі вистачить на два тижні або менше. Таку думку озвучив радник глави Офісу президента Олексій Арестович у середу, 20 квітня.

За його словами, лише за останню добу втрати супротивника у живій силі внаслідок боїв у східних регіонах України становлять 600 солдатів.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *