Зеленський у Раді безпеки ООН – що сказав

У вівторок, 5 квітня, відбувається засідання Ради безпеки ООН, у рамках якого обговорюють масові вбивства у Бучі Київської області. У режимі онлайн-вмикання на засіданні виступив президент України Володимир Зеленський.

“Апостроф” зібрав головні тези виступу глави держави.

За словами українського лідера, зараз головне – перетворити систему ООН. Для цього він запропонував провести конференцію у Києві та обговорити, як реформувати систему безпеки у світі.

“На конференції ми поговоримо як гарантувати межі та недоторканність держав, як підкріпити міжнародне право.

Але якщо ви не знаєте, як прийняти рішення, у вас є 2 шляхи – або усунути Росію як джерело війни, щоб Росія не блокувала рішення, пов’язані з її власною агресією, і тоді ми зробимо все, щоби встановився мир. Другий варіант – самоусуньтеся. Якщо крім розмов ви ні на що не здатні, іншого варіанту не залишається. Україні потрібний мир, Європі потрібний мир, всьому світу потрібний мир”, – зазначив він.

Зеленський наголосив, що мета ООН – підтримання миру, щоб не допускати порушення. Він запитав, у чому сенс інших статей, якщо порушено вже першу статтю статуту, а результат дій РФ – найжахливіші злочини всіх часів.

“Якщо ситуація продовжиться, то країни покладатимуться лише на силу зброї, щоб забезпечувати свою безпеку, ООН можна просто закривати. Пані та Панове, ви готові закрити ООН? Якщо ні, треба діяти невідкладно. Потрібно провести реформу, щоб право на вето не було правом на смерть”, – заявив український лідер.

Він наголосив, що в Бучі немає жодного злочину, який би не вчинили російські окупанти. Вони вбивали цілі сім’ї – дорослих та дітей, намагалися спалити людей.

“Декого застрелили на вулицях, декого вбивали в будинках, на них наїжджали танки, поки вони були в авто, жінок ґвалтували та вбивали на очах дітей. Вони залишають країну в руїнах”, – сказав Зеленський.

Він зазначив, що світ бачив, що відбувалося в Бучі, світ ще побачить, що вони зробили в інших містах і регіонах країни.

“Ви знаєте, що скаже РФ на такі дії. Після того, як вони збили Боїнг над Донбасом, що вони говорили в Сирії – вони посилаються на різні версії події, навіть заявляють, що це все постановочні кадри”, – додав президент України.

Зеленський підкреслив, що російське керівництво поводиться як колонізатор у давнину – вони мають намір перетворити українців на мовчазних рабів, грабують села, крадуть продовольство, виривають золоті сережки з вух, користуються вето в Радбезі. Він заявив, що такі дії не мають залишитися безкарними.

“Всі хто дає злочинні накази постануть перед трибуналом, напевно, таким самим як Нюрнберзький”, – запевнив глава держави.

Він нагадав, що агресор спровокував продовольчу кризу, яка може призвести до голоду в Африці та Азії, а також політичний хаос у країнах, які стикаються з тим, що зникає їхня система безпеки.

Нагадаємо, 1 квітня Збройні сили України прогнали міста Буча під Києвом російських окупантів. Перед відступом нацисти мінували цивільні об’єкти інфраструктури та деякі ділянки. Згодом на вулицях міста було виявлено тіла вбитих мирних жителів зі зв’язаними руками. Також у місті знайшли братську могилу із більш ніж 280 тілами мирних жителів. У Москві вже відреагували на цю інформацію, назвавши її “провокацією”.

Раніше в Європарламенті звинуватили РФ у геноциді українців та закликали позбавити права вето в ООН.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *