Війна в Україні – останні новини та онлайн подій 5 квітня

Війна українського народу проти російських військ триває вже 41-й день. Окупанти продовжують зазнавати великих втрат. Після масових розстрілів мирних людей у Бучі, кадри яких шокували весь світ, стало відомо про звірства росіян у Конотопському районі.

Вранці 5 квітня окупанти

“Апостроф” продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 4 квітня

_____________________________________________________

12:21 Мер Бучі Анатолій Федорук закликав комунальників, медиків, соціальних працівників повернутися до міста.

12:00 В Ірпені біля Державного податкового університету люди готують теплу їжу і роздають мешканцям.

11:55 Російські війська вночі здійснили ракетний удар по Краматорську, зруйновано загальноосвітню школу № 15.

11:30 Російські окупанти влучили у цистерну з азотною кислотою у Рубіжному, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Людей просять не виходити з укриттів, а у приміщеннях закривати двері та вікна.

11:05 Зеленський: “Щодо Криму, то я б подивився, в якій точці ми перебуваємо і які у нас спроможності повернути Крим не дипломатичним шляхом. Потім я б відповів собі, а що ще можливо. 10 – 15 років переговорів про питання Криму – це деякий формат пропозицій з боку України. Думаю, десь стільки ж відсотків, що Росія на це погодиться”.

10:47 Зеленський вважає, що навіть після трагічних подій у Бучі необхідно продовжувати переговори з РФ:

Простіше сказати – давайте ні про що сьогодні не говоритимемо – позиція найлегша. Найскладніше – говорити, що вони зробили, визнати їх ворогом і при цьому знайти можливість зустрічатися і на цій зустрічі знайти вихід і при цьому не втратити свою територію“.

10:22 Бійці з бригади імені Лицарів Зимового Походу знову “красівоє” зробили з орками.

09:58 У Бучі піротехніки ДСНС очищують території, дороги, будинки та інфраструктурні об’єкти від боєприпасів, що залишили після свого відступу окупанти.

09:42 У місті Пологи Запорізької області війська РФ захопили та замінували районну лікарню. Медичному персоналу та пацієнтам заборонили повертатись до закладу.

09:28 Вночі пара Су-35 окупантів із території Білорусі завдала удар крилатими ракетами по Україні. Ймовірно, що цілями рашистів мали стати об’єкти цивільної інфраструктури у кількох західних областях. ППО знищили 3 ракети, четверта – була пошкоджена, що не дало їй можливості точно потрапити в ціль.

09:20 Загальні бойові втрати противника.

08:53 Вночі у Рівненській області збили дві російські ракети.

08:46 Мер Краматорська повідомив, що після нічного авіаудару у місті пошкоджено залізничне полотно.

08:42 Через збройну агресію РФ в Україні загинуло 165 дітей, ще 266 отримали поранення. Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

08:30 Учора у Чернігів на 5 вантажівках прибула допомога від МОЗ та UNICEF. Потужні генератори, ліки, витратні матеріали та різноманітне обладнання. Все це надходить для потреб лікарень Чернігова та області. Це перші вантажівки, що дістались Чернігова щойно відкритим шляхом із Києва.

08:07 Вночі ППО збила над Дніпропетровською областю дві ворожі ракети. Уламки спричинили незначне загоряння в одному із сіл. Але, на щастя, ніхто не постраждав.

08:05 Головна ціль для російських окупантів — місто Дніпро. Про це заявив колишній командувач сил НАТО в Європі Уеслі Кларк. Він зазначив, що таким чином російсько-терористичні війська відріжуть українські сили, які стримують окупантів на Донбасі.

07:45 У Луганській області ситуація важка. До деяких районів Попасної та Рубіжного не можуть дістатися ані рятувальники, ані лікарі швидкої. Обстріли дуже щільні, тривають вуличні бої. У Рубіжному загиблих ховають у дворах.

07:39 Глава МЗС Канади Мелані Жолі назвала вбивства мирних мешканців Бучі терористичним актом.

Цими вихідними світ побачив огидні та безумні напади на цивільних у Бучі. Ці терористичні акти не пройдуть безкарно. Це явно – воєнні злочини, – сказала вона під час конференції у Гельсінкі.

Жолі додала, що відповідальність обов’язково прийде, а Канада продовжуватиме підтримувати зусилля Міжнародного кримінального суду.

07:33 Ризик військової агресії з боку РФ зберігається по всій території України, заявили в Міноборони. На північному напрямку в бойовій готовності знаходяться і білоруські війська. Наразі, найбільше всього потерпає схід України.

07:24 Гостомель зараз:

07:13 Конгресмени США закликали адміністрацію Байдена направити ще більше озброєнь на допомогу українській армії. Перелік озброєнь включає ракети класу “земля-повітря” великої дальності, протикорабельні ракети, а також винищувачі.

Запит конгресменів заснований на списку побажань, який Київ передав Білому дому. У цьому документі перераховано 17 напрямків, у яких Україні потрібна додаткова допомога з боку США. Американські законодавці також просять Байдена наростити постачання Україні переносних ЗРК Stinger, протитанкових комплексів Javelin, а також безпілотників великої дальності.

07:07 Зеленський домовився з канцлером Австрії про його візит до України.

07:02 У Конотопському районі Сумської області знайшли щонайменше трьох закатованих росіянами українців.

Конотопський район продовжує оговтуватися від навали орків. На місцях колишній стоянок ворога уже знайшли, щонайменше, трьох закатованих українців. Мирних мешканців“, – повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

07:02 Найближчим часом в Україну має надійти черговий вантаж із пакету військової допомоги від США на 800 млн доларів. Пріоритет надається озброєнню, якого найбільше потребують українські військові: Javelin, Stinger, БПЛА.

07:02 США найближчим часом передадуть Україні новий пакет військової допомоги для України, представник Пентагону Джон Кірбі. Пакет допомоги містить:

  • Броньовані високомобільні багатоцільові колісні транспортні засоби;
  • Ракетні системи із лазерною системою наведення;
  • Тактичні безпілотні літальні системи SwitchBlade;
  • Безпілотні повітряні системи Puma;
  • Засоби протидії безпілотним літальним системам;
  • Нестандартні боєприпаси малого та великого калібру;
  • Прилади нічного бачення, тепловізійні системи та оптика;
  • Тактичні системи безпеки зв’язку;
  • Нестандартні кулемети;
  • Комерційні послуги супутникових знімків;
  • Медичне обладнання, польове обладнання та запасні частини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *