Зеленський виступив перед журналістами – відео та тези про війну з Росією, Донбас та Маріуполь

Перемогою України у війні, розв’язаній Росією, вважатиметься збереження суверенітету. Зокрема, не повинно бути жодних розмов, що Крим – це чиясь територія.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції перед українськими медійниками.

Перемогою України у цій війні буде, перш за все, не втратити наш суверенітет. Я також дуже хочу, щоб ми не втратили сотні-тисячі людей. Не може бути жодних розмов про те, що ми дамо можливість Крим назвати чиєюсь територією. Там може бути питання відтермінування цього, може бути компромісне рішення, якщо воно буде цього коштувати. Донбас для мене, які і для всіх – це Україна. Навіть не обговорюється статус територій, які були під нашим контролем до 24 лютого, хоча Росія висуває такі умови. “Сталінград”, як ми зараз чуємо – це буде війна за Донбас. Ми повинні також знайти вихід із ситуації, що Росія визнала ОРДЛО. Збереження українського статусу цих територій – питання принципове“, – наголосив він.

Також глава держави зауважив, що звільнення Донбасу обійдеться Україні дуже дорого – це може бути (без тактик, без стратегій) одразу 40-50 тисяч наших загиблих військових. Це може коштувати нам сотні тисяч життів. І навіть якщо Україна відвоює Донбас, втративши ці всі життя – нема гарантії, що завтра не повториться те саме по всій країні.

Водночас він зауважив, що росіяни воюватимуть за Донецьку, Луганську та низку інших областей, тоді як Маріуполь є лише черговою медаллю на груди. При цьому жодної великої стратегії, у Росії немає, вважає президент.

Вони зайняли цю частину, вони займають Донбас. Донбас та південь України, коридор до Криму, Херсонську область та Запорізьку область – нам в принципі зрозуміло, що вони роблять. Вони будуть битися за Донбас, а Маріуполь – це для нас життя, а для них, на жаль, це медалька, яку вони хочуть повісити собі на груди“, – сказав він.

Також він розповів, що Туреччина зголосилися допомогти з евакуацією поранених і загиблих з Маріуполя у Бердянськ. Наразі чекають погодження російської сторони.

Президент не виключає, що Білорусь може долучитися до війни з Україною, хоч самі білоруси проти цього. Хоч ракети і летіли з білоруської сторони, Олександр Лукашенко намагався не вступати повністю у війну.

Не факт, що не вступить, ми цього не знаємо до кінця, бо війна не закінчилась. Але тим не менш йому треба дивитись на реально на ситуацію. А народ білорусі проти, проти війни з Україною“, – наголосив він.

Зеленський зазначив, що Україна може стати “великим Ізраїлем” в найближчі 10 років. Скрізь будуть присутні військові: супермаркетах та місцях відпочинку стане абсолютно очевидним.

Ми будемо розвивати ІТ-напрям, будемо працювати, розвиватись. Але в плані безпеки Україна поки не буде ліберальною, в нас немає іншого виходу. Авторитарна держава неможлива в Україні. Авторитарна держава програла б росії. Ми боремось не за портрет. Ми знаємо, за що ми боремось“, – додав він.

Окремо він розповів про олігархів, які по-різному себе проявили під час війни. За словами Зеленського, висновки щодо них зроблять після Перемоги.

Нагадаємо, що всіх російських окупантів, причетних до розправ над мирними громадянами в Україні, буде знайдено і покарано, вважають юристи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *