​Полк Азов є частиною Нацгвардії, а не формуванням неонацистів – відкритий лист до CNN

Більш як три десятки українських політиків різних ідеологічних поглядів, промисловців і бізнесменів звернулися до американського телеканалу CNNз відкритим листом, у якому просять не повторювати наративи роспропаганди про полк Нацгвардії “Азов”, який обороняє Маріуполь від російських окупантів.

Про це народний депутат Сергій Тарута пише на своїй сторінці у Facebook.

Разом із “азовцями” у 2014 році ми звільнили та відстояли Маріуполь, сьогодні – ці, без перебільшення, суперкібоги, тримають оборону міста, на яке окупанти кинули 14-тисячне військо, елітні спецпідрозділи, авіацію. Без їжі, води, без можливості перегрупуватись, поповнити боєприпаси “Азов” воює з російським звіром, пише колишній глава Донецької ОДА.

Підписанти листа вдячні CNNза те, що вони показують правду про війну в Україні і пояснюють своїй аудиторії маніпуляції Кремля. Водночас вони хотіли б вказати на ключові антиукраїнські уловки Росії, які вона використовує для західної аудиторії. “На нашу думку, автори і аудиторія CNN частково стали об‘єктом токсичних дезінформаційних атак Кремля”, – йдеться у листі.

Оголошуючи свою жорстоку і руйнівну війну, Володимир Путін назвав її метою “демілітаризацію” і “денацифікацію”. Росія скидає бомби на мирні українські міста для того, щоб зупинити геноцид російськомовних мешканців неонацистами, – каже Путін. Прикладом таких неонацистів російська влада називає полк Національної гвардії “Азов”, наголошують автори звернення.

“Ми закликаємо CNN бути дуже уважними, коментуючи тему “Азову”. Як справедливо кажуть у своїй колонці оглядачі CNN, Tara John and Tim Lister, це улюблена мішень російської пропаганди. Але на нашу думку, шановані оглядачі самі частково стали об‘єктом такої пропаганди. Про що йдеться?” – сказано у листі.

По-перше. Йдеться про свідому плутанину між полком Національної гвардії “Азов” і партією “Національний корпус”. Правдою є те, що колишні командири “Азова” після закінчення військової служби створили партію. До неї увійшли деякі ветерани “Азова”. Полк “Азов” не є крилом партії. Це частина Національної гвардії України під управлінням Генерального штабу і вищого військового командування України, продовжують підписанти документа.

По-друге. Автори наводять цитату політика Андрія Білецького від 2010, коли він начебто закликав до “хрестового походу білої раси”. Ця цитата вперше пролунала від міністра закордонних справ Сергія Лаврова у 2015 для пояснення російської агресії. З того моменту її використовують різні медіа, зокрема авторитетна газета Guardian, на яку спирається CNN. Водночас єдиним живим свідком такої заяви Білецького є пан Лавров. Немає жодних інших свідчень, що лідер “Національного корпусу” справді коли-небудь таке говорив. Той самий Лавров зараз стверджує, що Росія не веде війну проти України, нагадали автори листа.

По-третє. Автори CNN стверджують, що “азовський рух” був фінансований не лише державою, але і олігархом Коломойським, на якого США наклали санкції. Фактом є те, що олігарх Коломойський справді підтримував деякі добровольчі об‘єднання, але серед них не було полку “Азов”. У цьому контексті Росія використовує прізвище Коломойського розуміючи, що це дає додаткової токсичності саме для американської аудиторії, сказано у зверненні.

“Отже, ми маємо справу не з випадковими неточностями, а з вмілими дезінформаційними наративами, які б‘ють по найбільш болючих точках Заходу з єдиною метою ослабити військову і політичну допомогу Україні. Ми закликаємо CNN принести вибачення військовим і зняти з сайту колонку, що містить грубі пересмикування. Поширення такої інформації завдає болю родинам військових, які вже загинули або зараз перебувають у повному оточенні в Маріуполі. Це також деморалізує супротив України”, – говориться у листі до американського телеканалу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *