Нардеп Галина Янченко засудила тиск правоохоронців на бізнес

Інвестицій не буде допоки держава не допоможе бізнесу і не врегулює внутрішні проблеми. Зокрема – з тиском правоохоронних органів.

На цьому наголосили підприємці під час 11-го круглого столу, організованого народною депутаткою України, очільницею Тимчасової спеціальної комісії ВРУ з питань захисту прав інвесторів Галиною Янченко, повідомляє РБК-Україна.

Захід пройшов на Житомирщині за участі представників Федерації роботодавців України, Всеукраїнської громадської організації “Асоціація платників податків України” місцевих підприємців та адвокатів.

“Як голова Парламентської комісії по захисту інвесторів про деякі проблеми чую не вперше. Є й нові труднощі, з якими зіштовхуються підприємці. Одразу кілька учасників зустрічі розповіли про штрафи від податкової через протермінування часу на повернення коштів в країну — т.з. валютний контроль. Одним із резонансних питань, що прозвучали на круглому столі – це питання тиску правоохоронців і прокуратури на бізнес”, — прокоментувала народна депутатка.

Зокрема про невдалий кейс взаємин бізнесу і силових структур розповіли в Ліванській інвестиційній групі, які в умовах війни змогли залучити 15 млн дол в нові підприємства на Київщині: “Наше питання досить показове. Ми сподіваємося, що такі способи тиску на бізнес з боку силових структур Житомирської області вийдуть у публічне поле. Ми готові йти на відкритий діалог з керівництвом держави, з Верховною Радою і сподіваємося, що справедливість буде встановлено. Проблема ця системна, вона криється в менталітеті силових структур та їх відношенні до бізнесу. Саме це треба змінювати, бо в іншому випадку бізнес просто перестане існувати”, — наголосив Мерхеж Родріг, інвестор Ліванської групи.

Такі конфліктні ситуації мають майже системний характер — зазначила адвокатка в галузі кримінального права Ольга Гетманенко: “Майже кожний підприємець стикається із певними “шероховатостями” при взаємодії з правоохоронцями. Це питання може бути врегульовано на законодавчому рівні, за допомогою додаткового контролю. Цю проблематику підтримав кожний, хто був сьогодні присутній на круглому столі”.

Парламент триматиме на контролі випадки тиску на бізнес та шукатиме системне вирішення озвучених підприємцями проблем.

“Сьогодні ми почули показовий кейс. Я пропоную народним депутатам із парламентської спецкомісії по захисту інвесторів взяти цю справу на розгляд і на наш особистий парламентський контроль”, — підсумувала ініціаторка зустрічі Галина Янченко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *