Стосунки України і Білорусі – будуть розірвані чи ні – прогноз політолога

Політична напруженість між Україною та Білоруссю продовжує наростати, створюючи побоювання щодо можливого розриву дипломатичних відносин.

Політолог Євген Магда, виступаючи на ІІІ Конференції миру в Празі, висловив думку, що Україна може піти на такий крок уже у травні, повідомляє Белсата.

Основним приводом для конфлікту стала ініціатива Білорусі відкрити консульство в Ростові-на-Дону, яке обслуговує, окрім іншого, окуповані Росією території України. Цей крок був сприйнятий як втручання у суверенітет України та підтримка російської агресії.

Читайте також: На Заході підтвердили розміщення ядерної зброї РФ у Білорусі: карта з радіусом удару

Українська влада неодноразово заявляла про неприйнятність відкриття такого консульства і навіть загрожувала розривом дипломатичних відносин. Однак до цього моменту жодних конкретних дій зроблено не було.

Одна з можливих причин пов’язана із відсутністю прямих дипломатичних каналів між двома країнами. Після початку війни в Україні українська сторона відкликала свого посла з Білорусі, а білоруські дипломати залишили Київ.

“Відповідно до статті сьомої Віденської конвенції, білоруський консул може здійснювати консульські функції на території третьої країни, якщо третя країна не висловила явного заперечення на здійснення діяльності консульства, консульських функцій білоруським консулом на території своєї країни”, – заявив колишній дипломат, голова НАУ Павло Латушко.

Раніше ми повідомляли про те, що білоруський диктатор Олександр Лукашенко закликав білорусів готуватися до Третьої світової війни і вказав, “звідки готується напад”.

  • Вас може зацікавити:

США відповіли на чергові ядерні погрози Путіна

В Білорусі розпочали контртерористичну операцію біля кордону України: заява ДПСУ

Життя під подвійною окупацією: чому не можна прирівнювати білорусів до росіян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *