ЄС передасть Україні доходи від заморожених активів РФ

Лідери країн ЄС схвалили спільну заяву про конфіскацію значної частини надприбутків, отриманих від заморожених активів РФ і передачу їх Україні.

Про це повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції за підсумками саміту лідерів ЄС.

Читайте також: В США придумали “схему” на $50 мільярдів для допомоги Україні: як працюватиме механізм

Угода була укладена у четвер, 21 березня, ввечері після майже року переговорів щодо правової основи ефективного секвестру 190 мільярдів євро.

Наразі невідомо, як будуть розподілятися кошти, але оприлюднена пропозиція полягає в тому, щоб використати 90% на військові потреби та 10% на реконструкцію і відновлення України.

За словами фон дер Ляєн, “перший мільярд” надприбутків (близько 3 мільярдів євро) із заморожених російських активів може бути виплачений вже 1 липня.

Лідери ЄС погодилися рухатися далі щодо використання грошей для підтримки України.

Також Єврорада закликала якнайшвидше схвалити переговорну рамку щодо вступу України до ЄС

“Єврорада вітає прогрес України та Молдови у просуванні необхідних реформ на шляху до ЄС. Після подання проекту переговорних рамок для України та Молдови Європейська рада пропонує Раді швидко прийняти їх та невідкладно розпочати роботу”, — йдеться у пункті 32 заяви Євроради.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Сполучені Штати передадуть Естонії на користь України майже 500 тисяч доларів конфіскованих російських активів.

  • Вам може зацікавити:

Конгрес може проголосувати за допомогу Україні, є чотири сценарії – Уріель Епштейн

Російські активи – це соковитий плід, який низько висить – заступник міністра юстиції

Якщо Штати не дадуть гроші, у нас залишиться два варіанти – нардеп Юлія Клименко

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *