Макрон звернення до нації 14 березня – основні заяви

14 березня президент Франції Емманюель Макрон заявив, що зараз не та ситуація, коли потрібно відправляти західні війська в Україну, однак не виключає такого сценарію.

Про це він заявив у зверненні до нації, текстову версію якого опублікували найбільші французькі ЗМІ.

Читайте також: “Ми не воюємо проти російського народу”: Макрон зробив нову заяву щодо відправки військ до України

Так, французький лідер на запитання щодо суперечливих коментарів щодо ймовірного введення військ в Україну заявив, що немає впевненості, що це буде зроблено. Він нагадав, що робив усе, щоб досягти миру.

“Усе. Мінські перемовини, угоди, переговори… Ми сьогодні не у тій ситуації, коли треба направити війська, та не виключаємо цього сценарію. Два роки тому ми сказали, що не відправлятимемо танки, ми це зробили”, цитує його Le Parisien.

Також Макрон зауважив, що для того, щоб мати мир, не можна бути слабким. Безпеки для французів не буде, якщо в Україні не буде миру, а мир – це не капітуляція України.

Якщо Росія продовжить ескалацію, потрібно бути готовими, повинні ухвалювати рішення, котрі не дозволять їй перемогти.

“Ось: війна на європейській землі… Всі варіанти можливі, відповідальність буде нести лише кремлівський режим. Щоб мати мир, ви не повинні бути слабкими. Хто може подумати, що президент Путін зупиниться на цьому? Якби Росія перемогла, життя французів змінилося б. В Україні на кону безпека Франції”, цитує главу французької держави видання Le Monde.

Макрон зауважив, що бажати миру – це не обирати поразку, це означає бути надійним, бути сильним і готовим.

“Сказати, що ми не будемо відповідати, – це вже бути поразкою. Росія – супротивник. Кремлівський режим є супротивником”, – сказав він, водночас стверджуючи, що не воюють з Росією.

Окрім того, відповідаючи на запитання про загрозу президента РФ Володимира Путіна застосувати ядерну зброю в Україні, зазначив, що атомна енергія є інструментом безпеки.

“Ядерна енергетика – це не інструмент загрози, це інструмент безпеки”, – сказав він, наголосивши, про “відповідальність”, яку передбачає володіння цією зброєю.

Раніше ми писали, що у США оцінили можливість відправки військ НАТО до України.

  • Вас також може зацікавити:

Відповісти за слова: чи відправить Євросоюз війська в Україну

У Франції є саме такий підрозділ: що означає заява Макрона про направлення військ в Україну

Ніколи не кажи “ніколи”: що лідери країн НАТО говорять про відправлення військ на війну

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *