ДОТ розробив правила поставки харчування ЗСУ, на які не погоджуються постачальники

Одна з компаній-постачальників МОУ послуги харчування для ЗСУ звернулася до міністра оборони Рустема Умєрова через дискримінаційні вимоги Державного оператора тилу в оголошених закупівлях. ТОВ “Атомсервіс” заявив про відмову від участі в тендерах, оскільки це унеможливлюють самі умови контрактів, розроблені відомством Арсена Жумаділова.

Про це йдеться в листі компанії, що опублікував Цензор.нет.

Постачальник вказує, що ДОТ в оголошених харчових закупівлях пропонує постачальникам умови, які ставлять процес забезпечення ЗСУ їжею під загрозу зриву. Серед таких вимог, зокрема:

– оплата за поставлені продукти лише через 50 днів;

– зміна місця постачання продукту в межах одного лоту у будь-який момент на розсуд замовника;

– унеможливлення прямих поставок продуктів постачальником військовим;

– незаконний функціонал замовника щодо проведення перевірок постачальників, який належить до компетенції Держпродспоживслужби;

– зависокі штрафи постачальника (50%) у разі порушення строків поставки всього на 1 день;

– вимога до постачальника забезпечувати надлишковий обсяг свіжих овочів та фруктів на 2%;

– вимога замовника про заміну продуктів чи реагування на порушення протягом 24 годин, що не може бути виконана через відсутність визначеного моменту (з боку замовника) початку перебігу таких строків;

– вимога замовника про збір особистих даних співробітників постачальника тощо.

Враховуючи ситуацію та невідповідність граничних цін в оголошеній ДОТ харчовій закупівлі ринковим, “Атомсервіс” заявив про неготовність брати участь у таких торгах, йдеться в листі. Компанія стверджує, що готова до забезпечення ЗСУ харчуванням, як і раніше. Однак лише в тому випадку, коли висунуті ДОТом дискримінаційні і незаконні вимоги будуть усунуті.

Декілька інших великих постачальників Міноборони теж висловили побоювання та невпевненість, щодо можливості реального виконання запропонованих ДОТом умов. Потенційні учасники харчових закупівель намагалися отримати консультації щодо умов контрактів на Прозоро, однак “від ДОТ були або “формальні відписки”, розповіли представники компаній-постачальників МОУ. Деякі їх питання за лічені години до кінцевого строку подання пропозицій досі залишаються без відповідей, свідчить сайт “Прозорро”.

І така ситуація буде мати наслідком технічний зрив аукціонів самою Прозорро, що призначені на 6 березня. Це, зокрема, передбачено правилами Прозорро.

“Ми в шоці з того, що зараз відбувається… Враження, що це просто якась диверсія збоку ДОТ і пана Жумаділова, в якого дружина та родичі є громадянами російської федерації. Бо лише росія сьогодні може бути зацікавлена в тому, щоб наша армія залишилася без їжі… Роками змінювалися міністри, відбувалися реформи харчування, оновлювалися умови закупівель, але все працювало… Зараз же ДОТ чинить просто саботаж. Жодна компанія, а тим паче ритейл, просто фізично не в змозі виконати умови, які вигадав пан Жумаділов. Очікуємо на термінове втручання міністра оборони та Служби безпеки України в цю ситуацію”, – сказав представник ринку.

Це вже другі поспіль харчові закупівлі, які провалює ДОТ. Перші були скасовані 22 лютого за рішенням суду, який встановив наявність дискримінаційних умов у вимогах ДОТ до постачальників.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *