Керівник ДОТ Жумаділов надто ускладнив систему постачання харчів у ЗСУ

Після невдалої спроби переписати ринок закупівель для ЗСУ, як стверджують в експертному середовищі, “під конкретних постачальників”керівник “Державного оператору тилу” (ДОТ) Арсен Жумаділов може завалити усю систему постачання для армії.

Про це написав у Facebook політичний експерт Олексій Голобуцький.

“Жумаділов, очевидно, не зміг втриматись від спокуси трохи скористатись отриманими ресурсами і важелями впливу: крупні тендери, крупні суми… І безперебійне постачання армії їжі опинилось на межі зриву”, – зазначає експерт.

За його словами, 22 лютого суд скасував торги “ДОТу Жумаділова через “дискримінаційні вимоги закупівель” для постачальників харчування. Після цього Жумаділов кардинально переписав вимоги. Нові тендерні умови виглядають ще більш віддаленими від потреб безперебійного та якісного постачання армії. Наприклад, якщо для ритейлерів була передоплата та відсутність штрафів, то зараз відстрочка та штраф складає більше 50% вартості товару за день прострочки та додається пеня 0,1% за кожен день. Якщо у постачальника в дорозі зламається автомобіль, штраф одразу складе 50%. Якщо перевірка ДОТ не зможе потрапити на склад постачальника (або зробить вигляд, що не змогла) – штраф 1% від вартості договору, і зважаючи на суму контрактів, – це мільйони гривень.

Крім того, Жумаділов ввів штраф за незареєстровану податкову накладну. Але це справа податкової і регулюється Податковим кодексом, а не чиновником ДОТ.

“Жумаділов по факту пробує утвердити себе одного одночасно податковою, аудитом, Генштабом і Міноборони – центром прийняття рішень, від якого залежать всі і все, що би там не пробував диктувати закон”, – додає Голобуцький.

Експерт заявив, що скасування попередніх торгів Жумаділова вже обійшлось державі у 600 тис. грн судових зборів. З новими тендерними умовами на нього чекають нові суди, скасування торгів і чергові втрати для бюджету.

Міноборони вимагає здійснювати замовлення продуктів “за два тижні до поставки”. Виходячи з цього, угоди з новими компаніями-постачальниками повинні бути укладені до 15 березня. В терміни ДОТ, ймовірно, вже не вкладається.

“Експеримент з призначенням Жумаділова (і, ймовірно, з формуванням ДОТ) можна вважати проваленим і час прикривати”, – констатує експерт.

Нагадаємо, раніше екскомандувач Аеромобільних (Десантно-штурмових) військ України Іван Якубець заявив, що голова ДОТ Арсен Жумаділов “погряз у корупції”. Також стало відомо, що Жумаділова збираються викликати до Ради через проблеми із закупівлями для армії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *