ДОТ Арсена Жумаділова ускладнив умови для постачальників харчування армії

Голова “Державного оператора тилу” (ДОТ) Арсен Жумаділов підготував оновлені вимоги до постачальників їжі для ЗСУ.

Нові умови тендерів можуть поставити харчування в армії під загрозу, написав у колонці для “Ділової столиці” волонтер та правозахисник Олександр Аронець.

Він звернув увагу на те, що нові вимоги діаметрально протилежні попереднім, які були вигідними великим ритейлерам.

“Ритейлери, під яких Жумаділов будував тендерний рай, на конкурс не прийшли”, – розповів Аронець.

Тепер, за його словами, вводяться “абсолютно драконівські умови” для постачальників. Якщо для ритейлерів була передоплата та відсутність штрафів, то зараз відстрочка та штраф більше 50% вартості товару за день прострочки.

“Тобто, їхала машина, зламалася. На тобі штраф у 50% відсотків. Ясно, що покарання неадекватне, і його будуть обходити – хабарями”, – пояснює він.

Крім цього, за відсутність реєстрації постачальником податкової накладної – штраф, розмір якого дорівнює розміру втраченого замовником податкового кредиту. Таким чином, на 20% можуть оштрафувати постачальника за незареєстровану накладну. Якщо перевірка ДОТ не змогла потрапити на склад – штраф 1% від суми контракту, наводить приклад штрафів Аронець.

“Мене у цій ситуацій щиро дивує зухвалість і безкарність очільника ДОТ. Який чомусь вирішив, що система постачання армії – це його вотчина, власність, у якій він, як у тому анекдоті, може проводити експерименти, а після катастрофи скаже: “Шкода, в мене було ще так багато ідей!””, – зазначив він.

Аронець вважає, що нові вимоги або є помстою Жумаділова за провал попередніх “реформ”, або ж підґрунтям до створення для бізнесу умов, в яких існування буде можливим лише за допомогою хабарів чиновникам.

Як раніше пояснив екскомандувач Аеромобільних (Десантно-штурмових) військ України Іван Якубець, закупівлями для ЗСУ під час війни має займатися відповідний департамент Міноборони, а не установа під контролем Жумаділова.

“Раніше МОУ закупало харчування, відняли, реформували – зараз зробили цей ДОТ. І цей Жумаділов погряз у корупції”, – вважає полковник запасу.

ЗМІ також повідомляли, що Жумаділова збираються викликати до Верховної Ради у зв’язку з проблемами із закупівлями для армії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *