ДБР заморозило роботу мережі лабораторій Сінево

В Україні під час війни Державне бюро розслідувань продовжує здійснювати тиск на підприємців, адже не чекає за це відповідальності.

Про це пише соціолог, десантник ЗСУ Сергій Штепа у авторській колонці “Маніфести не працюють, або чому ДБР знову кошмарить бізнес в Україні?”.

“Не встигли охолонути соцмережі від скандальних обшуків компанії Ігоря Мазепи, як 27 лютого ДБР знову “завітало” до бізнесу з обшуками… Такі маски-шоу відбуваються повсякчас, як президент Володимир Зеленський вирушає у відрядження за кордон. Так і цього разу. Державне бюро розслідувань наклало арешт на будівлю головного офісу і центральної лабораторії “Сінево” в Києві. Звісно, арешт, як повідомляють у компанії, абсолютно безпідставний та протизаконний, і в результаті дій ДБР компанія буде змушена припинити діяльність у цій будівлі, і це фактично призведе до повного зупинення мережі лабораторій “Сінево” в Україні, а 300 тисяч пацієнтів залишаться без послуг сучасної лабораторної діагностики”, – пише Сергій Штепа.

За його даними, кримінальне провадження, у межах якого ДБР наклало арешт на будівлю, ведуть за фактом нібито незаконного виведення з держвласності нерухомого майна з 2016 до 2021. Кримінальне провадження не має відношення ані до міжнародної групи Medicover (яка володіє мережею лабораторій), ані до будівлі, на яку накладено арешт – Medicover купила будівлю у 2010 році у фізичних осіб.

“Знову ті ж улюблені прийоми ДБР: створити кримінальне провадження, яке насправді ніяким чином не відповідає реальності. А все для того, щоб “струснути” бізнес. Схожа історія ж була місяць тому і з бізнесменом Ігорем Мазепою”, – вважає Штепа.

На його думку, заяви високопосадовців, засідання РНБО і створення Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану після обшуків у компанії Мазепи не призвели до результатів, адже ДБР продовжує влаштовувати “маски-шоу” для бізнесу в Україні: “Жертвою тиску (ДБР) стала відома сучасна мережа лабораторій “Сінево”… В “кулуарах” активно обговорюють, що план обшуків для тиску на бізнес складає заступник генпрокурора Антон Войтенко… Звісно, так само зацікавлений у маскараді проти легального бізнесу і нинішній директор ДБР Олексій Сухачов, якого колись звільнили з Генпрокуратури за незнання законодавства”, – зазначає автор.

“Правова держава – це, зокрема, захищеність економіки від нелегальних дій нахабних силових структур. І в цьому питанні влада, на жаль, досі підігрує тим, хто діє поза рамками законодавства”, – впевнений експерт.

27 лютого ДБР прийшли з обшуками до офісу “Сінево Україна”. В “Сінево Україна” заявили, що компанія буде змушена припинити діяльність свого головного офісу й центральної лабораторії. Це призведе до повної зупинки лабораторій компанії в Україні.

Засновник Concorde Capital бізнесмен Ігор Мазепа заявляв про тиск з боку силовиків. За його словами, ДБР вилучило печатки, електронні ключі, ліцензії компаній, які не мають жодного відношення до справи, де він фігурує.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *