Олександр Кацуба закликав покращити в Україні умови для бізнесу до рівня ЄС

Поляки бояться конкуренції з боку українського бізнесу, але із задоволенням беруть українців на роботу, вони готові протестувати проти українських товарів, але приймають українські інвестиції.

Про це у своїй колонці пише підприємець і експерт у сфері енергетики Олександр Кацуба.

Експерт пише, що у Польщі й без урахування війни створені кращі умови для розвитку бізнесу та для інвестування, ніж в Україні. Це справедливо і для інших країн регіону. Тому Україні потрібно не тільки наздоганяти, але й випереджати ці країни за якістю інституцій та регулювання, а також за створенням інструментів, що сприяють інвестиціям.

В першу чергу, на думку Кацуби необхідні інституційні зміни: судова реформа, мінімізація і максимальне спрощення митних процедур експорту-імпорту, мінімізація впливу держави на бізнес, захист прав власності, а також авторських прав і прав інвесторів. Крім того, треба створити систему спеціальних стимулів для малого та середнього бізнесу, а також будувати інфраструктуру для інвестицій – дешеві кредити та податкові пільги в перші роки існування для нових підприємств малого та середнього бізнесу, спрощені процедури підключення до електричних та інших інфраструктурних ресурсних мереж, будівництво за державної підтримки індустріальних і технопарків.

Якщо Україні вдасться збудувати такі умови для ведення бізнесу, інвестування, то не українці будуть їхати працювати та інвестувати до Польщі, почнеться протилежний процес — повернення українців з Польщі до України та приїзд поляків на роботу до України, розмірковує експерт.

Олександр Кацуба — український підприємець, експерт у сфері енергетики, власник компанії АЛЬФА ГАЗ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *