Японія зацікавлена в допомозі Україні

У Токіо відбулася Японо-українська конференція з економічного розвитку та відновлення України.

У складі делегації Торговельно-промислової палати України брали участь бізнесмени, у тому числі Сергій Касьянов – голова Ради директорів компанії KSG Agro, йдеться у матеріалі “Апострофа”.

Японія є 4-м найбільшим донором України, вже надала допомогу на 10 млрд дол. Очікується надання донорської підтримки ще на 12,1 млрд дол, і перші 4,7 надійдуть найближчим часом. Японці допомогу Україні розглядають як внесок у загальносвітову і власну національну безпеку. Через зобов’язання утримуватись від застосування зброї щодо інших країн, Токіо не може надавати пряму військову допомогу, проте допомагає з кібербезпекою, ШІ, дронами.

На конференції проходив бізнес-форум, спілкування будувалося на В2В форматі, залучилися представники японської ТПП, експортно-кредитного агентства Японії NEXI та інших. Були залучені потужні японські компанії – Kawasaki Heavy Industry, виробники сільгоспобладнання Yanmar Holdings і Kubota Co., телекомунікаційна Rakuten Symphony та інші. Одна з компаній висловила намір надати Україні радарне обладнання для розмінування, інша — систему аналізу ґрунту для сільського господарства. Японська Komaihaltec з українським газовим оператором розвиватиме вітряну енергетику. Sumitomo Corp. та Kawasaki Heavy Industries займуться модернізацією газокомпресорних станцій. Rakuten Symphony та Київстар почнуть відновлювати цифрову інфраструктуру України. Компанії-стартапи висловили мотивацію брати участь у реконструкції України, для них ці проєкти передбачають нові бізнес-можливості.

Під час конференції японським і українським урядами було підписано 56 документів – це спільні проєкти між державними, муніципальними та приватними компаніями. Японський уряд визначив 7 напрямів співробітництва: розмінування та ліквідація руйнування, поліпшення гуманітарної ситуації, розвиток сільського господарства, енергетична інфраструктура, інформаційні та біотехнології, заходи щодо боротьби з корупцією. Японці для цього відкриють офіс Японською організації зовнішньої торгівлі (JETRO) у Києві, підключаються Експортно-кредитне агентство NEXI та Японський банк міжнародного співробітництва. Японія також збирається полегшити візовий режим для українців. Для збільшення товарообігу між країнами ведуть роботу Посольство України в Японії та посол Сергій Корсунський – з 56 підписаних документів, на 7 щодо сільгоспгалузі стоїть його підпис.

Український агрохолдинг KSG Agro Сергія Касьянова розглядає можливість постачання до Японії м’ясної продукції та інших товарів.

“Сподіваюсь, що об’єднавши зусилля українських, європейських та японських партнерів, за підтримки керівництва України та військової адміністрації, ми зможемо відновити економічний потенціал та очистити нашу землю від наслідків цієї страшної війни”, – зазначив Сергій Касьянов.

Сам KSG Agro та БФ “Майбутнє” Сергія Касьянова надавали допомогу прифронтовим регіонам та деокупованим територіям, допомагали у відновленні сільгоспвиробництва, в інфраструктурних проєктах, підтримували військо та мед заклади. Сергій Касьянов має ордени “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів, є депутатом ВР ІV-го скликання, був головою комісії з питання інтеграції України у Світову організацію торгівлі, головою підкомітету щодо співпраці ЄС, СОТ, ОЧЕС.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *