У ДОТ скасували закупівлі харчування для армії, які провели

Спеціально створений орган Міноборони Державний оператор тилу (ДОТ), що уповноважений на проведення тендерів з метою забезпечення армії, скасував харчові закупівлі, які сам провів. Факти наявності дискримінаційних вимог у розробленій ДОТом документації констатував суд.

Як йдеться у повідомлені ДОТ, аукціони по 11 закупівельним процедурам на постачання харчування ЗСУ в день їх проведення були скасовані. Причиною у ДОТ назвали рішення Апеляційного суду.

“Шостий апеляційний адміністративний суд частково задовільнив апеляційну скаргу ТОВ “Трейд Граніт Інвест” та зобов’язав ДОТ внести зміни до тендерної документації в торгах по харчуванню, – заявив керівник Державного оператора тилу Арсен Жумаділов, і висловив думку, що рішення суду буцімто “не впливає на перебіг процедур”, – “Строк подання пропозицій вчора завершився. Сьогодні маємо аукціони. Тож передачасно анонімні тг-канали на замовлення проголосили кінець змінам у закупівлі харчування. Якщо ми не перемогли, це ще не кінець”, – писав Жумаділов.

Із позовом проти ДОТ до Шостого адміністративного апеляційного суду звернувся постачальник МОУ ТОВ “Трейд Граніт Інвест”. Компанія наголосила на дискримінаційності розроблених ДОТом вимог до харчових закупівель. Суд це підтвердив.

Дискримінаційними, зокрема, були визнані такі вимоги ДОТ:

1) вимагати від учасника Акти перевірки держпродспоживчслужби на не менш як половині складів за період 2019-2023 – відповідні перевірки Держпродспоживчслужба проводить тільки якщо компанія ризикова. Відповідно, у постачальників таких актів може не бути.

2) вимагати від учасника наявність PPO на складах – є норма ЗУ “Про застосування РРО”, що на складах РРО не потрібне.

3) вимагати, щоб учасник мав досвід реалізовувати не менше 400 номенклатур на складах на конкретні дати – навіть ті постачальники, що виконують договори з МОУ по Каталогу харчування, не реалізовують одночасно 400 позицій.

До оголошення переможцями торгів вже були визначені 4 фірми з числа регіональних рітейлерів – ТОВ “Апельмон Прайм”, ТОВ “Уністор”, ТОВ “Копійка-Центр”, ТОВ “ЛК-Транс”. І саме під них підходили вимоги оновленої документації ДОТ.

Такі аукціони ДОТ – це “фіаско”, заявив колишній гендиректор СЕТАМ Олександр Мамро: “… аукціони ДОТ – фіаско… Можна звинувачувати суддів, дехто вже каже про необхідність важелів впливу на суд, можна звинувачувати учасників (ніби до цього до них не було питань), але хибно знімати відповідальність з організатора закупівель… Це підрив захисту країни, і відповідальність повинні понести не лише ті хто мав можливість маніпулювати аукціонами, а і ті, хто допустив таку можливість”, – написав він.

Арсен Жумаділов очолив ДОТ за наказом Рустема Умєрова 1 листопада 2023. В органі обіцяли прозорість армійських закупівель, залучення великих рітейлів до харчування ЗСУ та зниження цін. Натомість перші його харчові тендери стали підставою сумніватися і в прозорості, ціновій політиці, а жоден з великих рітейлів на торги так і не вийшов.

Після провалу тендерів у ДОТ не пояснили, хто буде забезпечуватиме армію харчуванням, на яких умовах та за якими цінами.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *