Данія оголосила про безпекову угоду з Україною

Данія оголосила про безпекову угоду з Україною

Фото: Getty Images
Метте Фредеріксен дохідливо пояснила, чому потрібно підтримувати Україну

Україна повинна отримати необхідний їй військовий потенціал, зазначила прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен.

Данія підписала з Україною двосторонню угоду щодо так званих “безпекових зобов’язань”. Про це сказала прем’єр-міністр Метте Фредеріксен, повідомляє DR у четвер, 22 лютого.

За її словами, у межах угоди Данія зобов’язується підтримувати Україну у військовій і цивільній сферах протягом наступних 10 років.

“Це найсерйозніша ситуація у сфері політики безпеки з часів закінчення холодної війни. І данський уряд не може не підкреслити, наскільки важливо, щоб Україна отримала необхідний їй військовий потенціал. Якщо ми не будемо стояти разом, Україна не встоїть, і можливо, Європа теж”, – сказала Фредеріксен.

Згідно з угодою, Україна зобов’язується впроваджувати необхідні реформи, спрямовані на розвиток демократії та боротьбу з корупцією – щоб прокласти шлях до майбутнього членства в ЄС і НАТО.

Фредеріксен висловила впевненість, що ще більше країн наслідуватимуть цей приклад.

“Цими зобов’язаннями ми посилаємо дуже чіткий і недвозначний сигнал міжнародній спільноті, що ми повністю підтримуємо Україну, в тому числі і в довгостроковій перспективі”, – підкреслила вона.

Також Данія виділила Україні 15 оборонний пакет на майже 250 млн доларів. У нього увійдуть засоби ППО, дрони і 15 тисяч артилерійських снарядів. Загальна сума військової допомоги Данії вже перевищила 5 млрд доларів.

Нагадаємо, у січні Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду з Україною у сфері безпеки. Документ формалізує підтримку, яку Лондон надавав і продовжуватиме надавати Києву, включно з обміном розвідданими, кібербезпекою, медичною та військовою підготовкою, а також оборонно-промисловим співробітництвом.

А тиждень тому стало відомо, що такі ж угоди Україна підписала із Францією і Німеччиною.

Новини від Корреспондент.net в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/korrespondentnet та WhatsApp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *