Суд відкрив справу про змову на торгах Голден Тайл щодо видобутку глини

Господарським судом міста Києва відкрито провадження за 4 позовними заявами Оболонської окружної прокуратури міста Києва щодо визнання недійсними результатів аукціонів Держгеонадр на користування надрами.

Про це повідомила ГО “Геологія України” з посиланням на Київську міську прокуратуру.

“У зв’язку із виявленими порушеннями Оболонська окружна прокуратура міста Києва подала до Господарського суду міста Києва 4 позови про визнання недійсними: результатів аукціонів, договорів купівлі-продажу спеціальних дозволів на користування надрами”, – зазначає прокуратура.

Прокурори встановили, що у вересні 2022 через Prozorro проводилися 4 аукціони з продажу спецдозволів на користування надрами 4 родовищ глини у Закарпатській області. За даними прокуратури, учасники вчинили антиконкурентні узгоджені дії – використовували одну ІР-адресу, надавали один одному фінансову допомогу для здійснення госпдіяльності, у тому числі, з метою оплати участі в аукціоні.

З Єдиного державного реєстру судових рішень (тут і тут) відомо, що йдеться про аукціони, які у змові з ТОВ “Арт буд сервіс” виграли компанії керамічної групи “Голден Тайл”: ПрАТ “Майдан-Вильський комбінат вогнетривів” та КП “Полонський завод “Маяк”. Крім вимоги щодо анулювання торгів, прокуратура просить застосувати правові наслідки недійсності правочинів, встановивши, що гроші, сплачені переможцями аукціонів 15 млн грн за придбання спецдозволів мають бути стягнутими для держави.

РанішеЗМІ писали, що у листопаді 2023 ГО “Геологія України” звернулась із запитом до Офісу генпрокурора ініціювати подання позову щодо виявленої змови на 5аукціонах Держгеонадр. У ГО “Геологія України” зазначили, що через порушення законодавства про захист економічної конкуренції держбюджет міг недоотримати десятки мільйонів гривень.

20 вересня 2023 за антиконкурентні дії на торгах АМКУ призначив штрафи компаніям групи Golden Tile Ceramic Group (“Голден Тайл”; засновник Валентин Шеветовський). АМКУ зібрало докази, що свідчать про наявність узгодженої поведінки між відповідачами під час підготовки та участі в 5аукціонах, зокрема: використання спільної ІР-адреси, господарські відносини між компаніями. Як зауважила прокуратура, учасники надавали один одному фіндопомогу, у тому числі, з метою оплати участі в аукціоні. Доля п’ятого аукціону (чи є по ньому судове провадження), наразі не відома. Прокуратура поки повідомила про розгляд справи по 4 торгам.

В групі “Голден Тайл” та в “Арт Буд Сервіс” відмовились коментувати інформацію про ймовірну змову на аукціонах.

За інформацією АМКУ, станом на квітень 2023, Комітет перевіряв імовірну змову між учасниками у понад 50 аукціонах з продажу спецдозволів на користування надрами. Видання Nadra.info писало, що рішення АМКУ щодо узгоджених дій на аукціонах Держгеонадр призвели до скасування результатів таких торгів. Суди двічі визнавали недійсними спецдозволи, куплені у змові.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *