Сергій Пашинський повідомив про розслідування НАБУ через публікацію NYT

Наприкінці 2023 стартував новий етап укладання договорів щодо постачання зброї, але ціни намагалися завищити в півтора-два рази.

Про це в інтерв’ю LB.ua розповів голова Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI) Сергій Пашинський.

“З’явилася ціла концепція в людей, які за цим стоять, щоб завищити ціну на шести контрактах на 240 млн євро. Це конкретна сума. Я розумів, що якщо це станеться, то не буде ні цих боєприпасів, ні цих грошей. Власне тому – і це сумно казати – справу проти мене ініціювали після того, як я неодноразово спілкувався з керівництвом і детективами НАБУ саме з питання запобігання корупції”, – каже Пашинський.

Він повідомив, що наприкінці літа 2023 в Росії організували цілу спецоперацію з блокування постачань боєприпасів до України. Вони прогнозували, що ані європейські, ані американські заводи так швидко на великі потужності у виробництві боєприпасів не вийдуть. Тож росіянам залишалося закрити канали постачання, які мали потужності виробництва необхідних Україні боєприпасів.

“Публікація The New York Times була ініційована, щоб запустити процеси всередині України. Адже в самій статті в питаннях до мене журналіст вказує, що “ми знаємо, що у вас найнижчі ціни” (у компаній з Асоціації). Ця стаття не звинувачує мене в корупції, вона каже одне: боєприпаси рухаються за складною схемою. Так, я підтверджую – за складною, тому що ми не можемо в деяких країнах купляти напряму, а купуємо через посередників – країн-членів НАТО, як-от Польща, Чехія, Словаччина”, – каже Пашинський.

За його словами, у серпні українські спецслужби мали інформацію про спеціальні донесення, в яких було написано “через корумпованих агентів впливу в правоохоронній системі треба ліквідувати оцей канал постачання” – заблокувати діяльність голови Асоціації, який лобіює найнижчі ціни на боєприпаси від компаній-членів Асоціації на рівні Міноборони, Генерального штабу і ЗСУ.

“Після статті The New York Times з’явилася купа фейкових кримінальних справ. Усе було дуже гучно, але зійшло нанівець. І компанії-члени Асоціації зараз більш-менш працюють у рамках того маленького бюджету, на який хочуть накласти свої брудні руки корупціонери від оборонки”, – наголосив Пашинський.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *